Магазин

Продужени Ковид изазива смањење интелигенцијe између 3 и 9 IQ-поена

Синдром "мождане магле", који су научници идентификовали и приписали Ковиду, само је врх леденог брега. У стварности, Корона вирус изазива не само губитак концентрације и памћења, већ и смањење квоцијента интелигенције између 3 и 9 IQ-поена.
Продужени Ковид изазива смањење интелигенцијe између 3 и 9 IQ-поена© Canva / Africa images

Поред респираторних проблема и повишене температуре који се јављају приликом заражавања Ковидом, већина пацијената који су га прележали макар једном тврде да су патили и од такозване мождане магле. Научници су били готово убеђени да је то стање конфузије и "заглупљивања" привремено и да се Корона не одражава на мождане функције и интелигенцију.

Међутим, сада се мишљење стручњака радикално променило. Корона заиста утиче на когнитивне функције и одражава на квоцијенту интелигенције (IQ) оних који су је прележали макар једном у последње 4 године, закључак је Краљевског колеџа у Лондону.

Корона снижава IQ без обзира на дужину трајања симптома

Степен утицаја Корона вируса на интелигенцију зависи понајвише од форме болести и дужине њеног трајања. Али, узима данак у сваком случају, у већој или мањој мери, показало је истраживање когнитивних показатеља 800.000 испитаника у последњих неколико година. Код пацијената који су имали краткотрајне симптоме болести, Ковид је проузроковао опадање интелигенције за 3 IQ-поена.

Двоструко већи пад IQ забележен је код пацијената који су прележали такозвани продужени Ковид (код којих је болест трајала 12 недеља или више) - њихов квоцијент интелигенције је опао за 6 поена. Ипак, они који су имали најтежи облик болести и који су битку за живот водили на реанимацији, од момента првих симптома до тренутка спровођења студија показали су најдрастичнији пад IQ - за невероватних 9 поена!

Утицај на когнитивне функције је био очекиван, али не у овој мери

"Очекивали смо да ће се појавити смањење когнитивних функција код људи који су имали тежи облик болести, али смо се изненадили када смо видели да је Ковид оставио траг и код оних пацијената који су имали краткорочне симптоме", изјавио је Адам Хемпшир, један од аутора истраживања за Вашингтон Пост.

Овакав утицај на когнитивне функције се, по мишљењу научника, несумњиво одражава како на квалитет живота, тако и на обављање радних задатака. Смањење квоцијента интелигенције, попуштање концентрације и губитак памћења, који се јављају код оних који су прележали продужени Ковид израженији је него код других људи, што значајно отежава редовно функционисање.

image