Магазин

Симптом "мождане магле" повезан са дугим ковидом упоредив је са старењем од 10 година

Симптоми инфекције могу трајати до две године, али истраживачи нису утврдили да долази до трајног оштећења когнитивних способности након потпуног опоравка појединаца. Студија је показала да је когнитивно оштећење највеће код људи који су имали симптоме дуже од три месеца.
Симптом "мождане магле" повезан са дугим ковидом упоредив је са старењем од 10 година© freepik/Drazen Zigic

У студији Краљевског колеџа у Лондону, истраживачи су испитивали утицај Ковида-19 на памћење и открили да је когнитивно оштећење највеће код особа које су биле позитивне и које су имале симптоме дуже од три месеца, пренео је британски лист "Гардијан". 

Такозвани синдром "мождане магле" повезан са дугим ковидом, упоредив је са старењем од 10 година, сматрају истраживачи, a често пријављивани симптоми укључују умор, потешкоће с концентрацијом, недостатак даха и болове у мишићима, али и "благим до умереним симптомима психолошког стреса".


Студија, која је јуче објављена у клиничком часопису "Лансет" открила је и да су симптоми код оболелих појединаца продужени на скоро две године од почетне инфекције.


"Остаје чињеница да се две године након прве инфекције, неки људи не осећају потпуно опорављеним и да су њихови животи и даље под утицајем дугорочних ефеката коронавируса", рекла је Клер Стивс, професорка која се бави старењем и здрављем на колеџу Кингс.


Према њеним речима, потребно је још радити да би се разумело зашто се то догађа и шта може да се учини да би била пружена помоћ.
Термин "мождана магла" користи се да би се описао осећај менталне успорености, ошамућености, непажње, недостатка присутности, конфузности, збуњености.

image