Магазин

Стјуардеса открила трик који вам може помоћи на турбулентном лету

Турбуленција током лета је врло непријатна појава, али у већини случајева неизбежна. Уколико вам она током лета уноси анксиозност или изазива мучнину једна стјуардеса има савет за вас.
Стјуардеса открила трик који вам може помоћи на турбулентном лету© Canva / martin-dm

Чак и искусни летачи који у ваздуху проведу неколико десетина, а понекад и стотина сати годишње, осећају нелагоду или страх када авион уђе у зону турбуленције. Осећај који ова појава изазива се ипак може делимично неутралисати уз помоћ савета једне стјуардесе. Шта то можемо учинити, а да нам одмах буде лакше?

Савет стјуардесе смањује нежељене ефекте турбуленције

У видео снимку који је објавио блогер Ники Келвин, стјуардеса Тејлор објаснила је како треба да се понашамо уколико осетимо да нелагоду, мучнину или друге симптоме изазване турбуленцијом. Како каже, овај трик ради без грешке, ма колико интензивна била турбуленција у летелици.

"Када авион уђе у зону турбуленције, практично треба да се претворите у медузу и таласате се у седишту колико вам простор дозвољава", објсаснила је стјуардеса показујући покрете рукама.

Такозвани метод медузе, иако са стране може изгледати потпуно сулудо, има своје логично објашњење. Наиме, када свесно померамо тело, благо таласајући покрети трупом, главом и рукама се мало-помало синхронизују са кретањем кабине авиона.

Хармоничним покретима се смањује напетост у мишићима и минимализује утицај турбуленције на организам. Самим тим, умањује се и вероватноћа појаве мучнине и других непријатних симптома који се јављају као последица подрхтавања у кабини авиона.

Метод медузе није замена за безбедносне протоколе

Метод медузе блогер је и сам испробао на лету, а након што се турбуленција завршила поделио је и своје утиске. "Ово заиста ради", написао је Ники Келвин у опису видео снимка који је поделио на свом налогу на друштвеној мрежи Инстаграм.

Иако је овај трик за смањење утицаја турбуленције заиста делотворан, летачко особље упозорава да он никада не треба да буде супститут за поштовање безбедносних протокола на лету и безусловно поступање по инструкцијама стјуарда или стјуардеса.

image