Магазин

У другом плану: Шта да радите кад партнер или пријатељ више обраћа пажњу на телефон него на вас

Однедавно се на друштвеним мрежама развио енглески термин "фабинг" (phubbing), а његово једноставно значење гласи: Непријатан осећај када партнер (или било који саговорник) у вашем друштву више обраћа пажњу на свој мобилни телефон, него на вас.  Како је најбоље поступити у овом случају?
У другом плану: Шта да радите кад партнер или пријатељ више обраћа пажњу на телефон него на вас© Freepik/freepik

Када се састанете са партнером или пријатељем, а он више обраћа пажњу на друштвене мреже него на вас, вероватно се осећате исфрустрирано и незадовољно. У овим тренуцима, телефон је нежељени "гост" у односу.

Сигурно не желите да се осећате као да вас саговорник не примећује (то јест, да вас "фабује"), јер је "хипнотисана" својим уређајем, али шта би требало да кажете у овој ситуацији, а да се интеракција не претвори у конфликт? Како другој страни дати до знања да вас њихова зависност од уређаја повређује и да штети односу? Треба почети од својих осећања.

Не схватајте то лично

"Фабинг" можете лако да схватите као директну увреду и помислите: "Јесам ли толико досадан? Зашто си уопште овде са мном, ако само желиш да будеш на телефону?"

Ипак, у већини случајева, то обично нема никакве везе са вама. Гледајте на то као на мали лични пропуст вашег пријатеља/партнера, а не као напад на вас. "Кривац" преко пута вас вероватно није ни свестан да толико пажње даје свом телефону, тако да не би требало да се ослањате на бес.

Боље је да кажете нешто попут: "Да ли је све у реду? Примећујем да много гледаш у телефон".

Ако је у питању веза, размислите који је прави разлог

Ако се овај проблем често јавља у вашој емотивној вези, важно је да разумете шта ваш партнер добија од прекомерног коришћења телефона, објашњавају брачни терапеути за "Хафингтон пост".

Да ли је телефон повезан са њиховим послом или је то можда њихов начин да одвоје време за себе и опусте се? Да ли је то нешто дубље што вреди истражити? На пример, можда телефон служи као одвраћање пажње од одређених проблема у вашој вези.

Када се идентификује разлог за сталну употребу телефона, онда би требало да заједнички пронађете решење и компромис. Ипак, да би се то догодило, потреба је добра комуникација, што се односи на следећи пример.

Успостављање границе са партнером

Да би партнер заиста разумео како се осећате (и да разговор не би прерастао у конфликт), користите реченице попут: "Када користиш телефон док смо заједно, ја се осећам запостављено/тужно, као да ме игноришеш, волео/ла бих да користимо ово време за разговор..." уместо "Увек си на телефону, никада не причаш са мном..."

На овај начин се избегава сваљивање кривице и већа је шанса да ће партнер да уважи вашу перспективу.

Искреност са пријатељем

Ако се ова сируација дешава између вас и пријатеља, са њим можете направити "договор", који укључује избегавање коришћења телефона када проводите време заједно. Можете предложити нешто попут: "Када нам стигне пиће за сто, хајде да оставимо телефоне и да уживамо у овом тренутку."

Иако стил комуникације у овом случају зависи од врсте односа, важно је да пријатељу дате до знања да бисте волели да се више усредсреди на вас и поштује време које проводите са њим.

Будите стрпљиви

Као што вероватно и сами знате, безумно гледање садржаја на телефону може постати права зависност, тако да многи који не могу да испусте уређај из руке нису ни свесни да имају проблем. Важно је да имате стрпљења и постепено решавате проблем са партнером/пријатељем, како не би дошло до још веће тензије међу вама.

image
VV inauguration
banner