Магазин

Дете вас је слагало? Можда сте љути, али научници тврде да ово указује на натпросечну интелигенцију

Иако се родитељи труде да деци од најранијег узраста усаде свест о томе да лагање није добро, истраживања су показала да склоност ка овој навици може указивати на натпросечну интелигенцију.
Дете вас је слагало? Можда сте љути, али научници тврде да ово указује на натпросечну интелигенцију© Canva / Khosro

Када је реч о лагању, већина родитеља настоји на томе да ову навику код деце спречи и да са својим малишанима има искрен и однос пун поверења. Међутим, стручњаци тврде да је лагање потпуно нормална појава за децу млађих узраста и да се чак може повезати и са изузетним степеном когнитивног развоја, преноси портал Си-Би-Си.

"Као родитељи, наставници и друштво у целини, увек бринемо да ће лагање код деце имати страшне последице. Али испоставило се да постоји велика разлика између деце која лажу у ранијем узрасту и оне која то раде касније. Деца која лажу раније то је знак имају много боље когнитивне способности", истакао је Канг Ли, психолог специјализован за морални развој деце у интервјуу за Си-Би-Си.

Експеримент показао да је лагање повезано са когнитивним развојем

Како би доказали своју претпоставку, истраживачи су спровели несвакидашњи експеримент у коме је учествовало 42 деце предшколског узраста подељено у две групе. Једна група је претходно научена да лаже, а друга није. Њихов задатак био је да са одраслом особом играју игру сакривања ужине, и то тако да одрасли погађа у којој је она руци. Ако би дете успешно преварило одраслу особу, могло је да задржи ужину.

Након што је експеримент завршен, деци су подељени тестови самоконтроле, разумевања намера и уверења других људи, на основу којих су стручњаци морали да процене когнитивне способности деце. Оно што су резултати тестова показали их је веома изненадило: деца која су научена да лажу (варају) су имала далеко већи успех на тестовима.

"Са само неколико дана подучавања, деца су брзо научила да варају и од тога стекла непосредне когнитивне користи", навели су научници.

Како је способност лагања повезана са интелигенцијом

Способност лагања је знак за две важне прекретнице у развоју деце: разумевање да је њихов ум и оно што се у њему дешава одвојено од ума друге особе (теорија ума) и способност да се регулише сопствено понашање и поступци. Дакле, способност убедљивог лагања у детињству је повезана са позитивним атрибутима, укључујући интелигенцију, индивидуалност и креативност.

Како наводи Канг Ли, овај експеримент не значи да родитељи треба да уче своју децу да лажу, већ да разумеју да није лоше пустити их некада да играју ове врсте обмањујућих игара. "Ми смо друштвена бића и морамо да сарађујемо са другима. У неким ситуацијама можда ћемо морати да лажемо да бисмо постигли одређени циљ. Зато не треба слепо да мислимо да је поштење једина политика", рекао је доктор Ли за Си-Би-Си.

image