Магазин

Ово је најопаснији посао на свету

Роњење обично замишљамо као авантуру под водом у тропским крајевима и идиличне сусрете са дивљим, живахним морским животом. Али стотинама стопа дубоко испод светлуцаве плаве површине, раде људи и стављају свој "живот на коцку". Подводни заваривачи су задружени за одржавање великих индустријских система испод воде и њихов посао се сматра најопаснијим на свету.
Ово је најопаснији посао на свету© Salah Ait Mokhtar/unsplash

Без подводних заваривача који своју живот стављају на велики ризик, нафтне компаније које граде платформе, као и бродоградитељство једноставно не би могли да опстану.

Подводно заваривање је посао који морају да раде људи, а не машине и према мишљењу стручњака, професија је веома сложена. "То је занат. Стварно морате бити усклађени са тимом, вештином и вежбањем", каже Кевин Петерс, подводни заваривач.

Ова професија има репутацију изразито опасног посла и то због неколико сложених и по живот ризичних фактора. "Ми одржавамо свет изнад воде, радећи тежак посао испод ње. Заиста сам био поносан што сам био део тог узбудљивог света шест веома изазовних година, каже дубокоморски ронилац и подводни заваривач Џозеф Первис.

Рониоци улазе у океан опремљени специјализованом опремом, дизајнираном да издрже изазовно окружење дубоког мора. Обучени у специјална одела, скачу са чамца, носећи кациге са уграђеним комуникационим системима како би остали повезани са својим тимом изнад површине. Постоје различите методе спуштања у зависности од дубине и трајања њиховог задатка.

"Чак и неки од најбољих спортских ронилаца могу се потпуно изгубити под водом. Ако скренете на погрешан начин и заборавите на коју страну скрећете, можете изгубити из вида који је пут лево или десно или горе или доле", појашњава Первис, а пише Нашонал Џиографик.

Извор кисеоника за рониоце разликује се од резервоара за роњење, а спуштају се са електродама и бакљама у руци, посебно дизајнираним за интервенције и поправке испод таласа.

Рад под водом представља безброј изазова који захтевају стручност. Као и код сваког роњења, повећање притиска воде, ако се не управља правилно, може довести до озбиљних физиолошких проблема као што су азотна наркоза и декомпресијска болест.

Велики страх је део процеса

Видљивост отежава рад, јер ови роницоци често делају у замућеним, мутним водама са ограниченом сунчевом светлошћу. Ова смањена јасноћа чини изазовом идентификацију потенцијалних опасности или препрека – неки рониоци ће чак држати очи затворене током заваривања како би остали мирни, омогућавајући поправку да дође искључиво на основу осећаја.

"Ако је мутно, само трошите енергију покушавајући да видите. Често је доле потпуно црно, а рад се ионако заснива на осећају", прича ронилац.

Струјни удар такође представља претњу, а заваривање на екстремно високим температурама узрокује раздвајање молекула водоника и кисеоника - ако однос водоника према кисеонику достигне одређени ниво, може доћи до експлозија.

Да би ублажили ове ризике, подводни заваривачи се ослањају на опсежну обуку, специјализовану опрему, сталну комуникацију са људима изнад површине. "Страх је део процеса. Бити уплашен је природно, а ако било који ронилац каже да се није уплашио, лаже", каже Пурвис.

image