Магазин

Како је Владимир Уљанов постао Владимир Лењин

Револуционар Владимир Уљанов је имао више од 100 надимака, али је најпознатији онај под којим је исписао совјетску и светску историју - Владимир Лењин. Постоји безброј теорија о томе како је совјетски вожд одлучио да узме презиме Лењин, а свака је довољно реална уколико се посматра са другачије тачке гледишта.
Како је Владимир Уљанов постао Владимир Лењин© Wikimedia Commons / Ministry of Communications of the USSR, Canva / alexandraivankovich

Све до 1917. године вожд пролетаријата, Владимир Иљич Уљанов је, као и сви остали револуционари, морао да поштује строгу поверљивост и ни на који начин "не боде очи" својим чланцима и друштвеним активностима. Због тога је он морао да користи надимке и партијске псеудониме, којих је, како се верује, било преко 100.

Некада се потписивао само са Н.В., некада као С. Туљин, В. Иљин и слично, а у изузетним случајевима је користио и страна презимена попут Фреј, Рихтер и Мејер. Надимак Владимир Лењин је вожд себи "наденуо" 1901. године и са њиме је ушао у совјетску и светску историју. О томе како је добио идеју да се овако потписује и представља постоји неколико различитих верзија. 

Званична верзија или пука случајност

Према званичној верзији надимак Владимир Лењин потиче од реке Лене. Они који су изнели ову теорију сматрају да је идеју вожд добио баш у тренутку када се налазио у Сибиру, али се историчари са њом баш и не слажу, јер би у том случају било логичније да је узео презиме Шушин, будући да је живео у месту кроз које протиче река Шуш. Дакле, уколико је за овај надимак и послужила река Лена, вероватно је то била само пука случајност.

Теорија завере и фалсификовање докумената

Најпознатија теорија завере која се тиче Лењиновог презимена потекла је од историчара В. Логинова. Он је сматрао да је 1900. године Владимир Уљанов хитно морао да напусти земљу и отпутује у иностранство, али да је за такву "акцију" било неопходно да фалсификује документа. Тада му је пријатељица Надежда Константиновна дала пасош свог оца, Николаја Лењина, у коме је само преправила датум рођења, а по повратку у земљу, Владимир је одлучио да задржи презиме и тако постао Владимир Лењин.

Књижевна верзија и Лав Толстој као инспирација

Опште је познато да је Владимир Иљич веома ценио лик и дело Лава Толстоја, а нарочито његов роман "Козаци". Главни херој тог књижевног дела био је извесни Дмитриј Андрејевич Олењин, који је баш као и Владимир Уљанов, био "огледало руске револуције". Пронашавши се у Толстојевом делу, совјетски вожд је одлучио да себи присвоји презиме које је најсличније лику из романа, и преко ноћи постане Лењин.

Романтична верзија: Ко је била Елена којој је Лењин "посветио" презиме

У једној од телевизијских емисија с краја 90-их година појавила се верзија по којој је Владимир Уљанов своје презиме измислио у част казанске студенткиње Елене Розмирович, у коју је био годинама заљубљен. Паралелно су се појавиле и многе друге, сличне теорије, у којима су се само Јелене "мењале": тако је, према једној од њих, у питању (још једна) казанска лепотица Јелена Лењина, према другој - глумица Мариинског позоришта Јелена Зарецкаја, а према трећој - нека Јелена Петербургска.

image
VV inauguration
banner