Магазин

Допада вам се колега са посла - љубав или досада

Вероватно вам се колега са посла допада јер има смисао за хумор, добро изгледа, увек вас шармира и делује као да би био добар партнер. Међутим, да ли је то стварно истина? Да ли сте икада помислили да прави разлог нису наведене особине које вас привлаче, већ можда само чињеница да вам је то колега? Како професионална околина утиче на вашу перцепцију о другима и доводи до осећаја заљубљености и шта би требало да се запитате пре него што емоције преовладају разумом?
Допада вам се колега са посла - љубав или досада© Freepik/Racool_studio

Симпатије на послу су прилично честа појава, а сигурно некада могу да буду почетак велике љубави. Ипак, у већини случајева, многи описују да жале што су дозволили да им се емоције умешају у професионални живот, што су угрозили своју професионалну позицију и што је љубавна прича на радном месту била краткотрајна и није вредела ризика...

У исто време, многи не могу да одоле љубави на радном месту. Шта је то што колегу може да учини много привлачнијим него што можда заправо јесте? Да ли би иста особа била једнако привлачна да их упознате под другим околностима? Одговор на ово питање је вероватно "не", а према брачним саветницима, постоји неколико објашњења за то.

Пре свега, са колегом проводите много заједничког времена. Навикли сте се на његово присуство, што може да постане илузија "блискости". Ако током радног времена често сарађујете са њима, онда се овај однос може још више продубити.

Када заједно решавате задатке, преживљавате професионалне изазове, уживате у успеху или завршавању пројекта, што вас може знатно зближити. Поред тога, када проводите више времена са колегом него са партнером/породицом, разумљиво је да ћете се осећати као да је постао важан део вашег живота. Сваки позитивни исход на послу вас усрећује, а када га делите са колегом, то само ојачава однос и он постаје асоцијација на радост, усхићење, труд који се исплати, задовољство...

Осим тога, пословна сарадња је добра врста тестирања способности потенцијалног партнера: Посматрате га како реагује у стресним ситуацијама, како решава проблеме, да ли је спреман да помогне, да ли је сналажљив... Ако се покаже успешним у било којој незгодној професионалној ситуацији, то само појачава привлачност.

Љубав или илузија

Иако наведени разлози могу да објасне привлачност, то не значи да је суђено да ваша велика љубав буде неко с ким делите радно место. Пре него што одлучите да се упустите у дубљи емотивни однос, запитајте се:

Да сам ову особу видео на улици или у било којем другом окружењу, да ли би ми се допала? Да ли је стварно толико духовита и самоуверена или су само сви остали тихи? Да ли бисмо се добро забављали у приватном животу, да ли бисмо делили хобије? Да ли бисмо се добро слагали ван канцеларије?

Ако заиста добро размислите, одговор ће вероватно бити 'не'. Када немате много времена да се посветите упознавању нових људи и тражењу партнера, сигурно ћете тражити "најбоље" међу онима које свакодневно виђате.

Већина ових веза често има несрећај крај - један или оба партнера напусте радно место, неко добије отказ, уништавају се репутације, а ако веза не успе и наставите да радите заједно, атмосфера постаје непријатна и осим што се губи љубавни, нарушава се и претходно успостављен, успешан пословни однос.

Наравно, постоје ретки случајеви у којима овакве везе буду дугорочне и квалитетне, али стручњаци саветују да добро анализирате свој живот пре него што одлучите да "слушате своје срце". Да ли сте несрећни у тренутној вези, да ли пролазите кроз стрес у породици, па колега с посла делује као савршен "бег од реалности"? Можда вам је дојадила иста рутина свакога дана, па тражите узбуђење и новитет, а можда вам чак треба мало бунта, па прижељкујете "забрањену" везу...

Све ово су неопходна питања која треба да дају одговор вреди ли уопште покушати тражити љубав на послу, а пре него што направите грешку, добро их анализирајте и не ослањајте се на "лептириће у стомаку".

image