Магазин

Због чега хирурзи носе плаве или зелене мантиле, а скоро никада беле

Бела боја се одувек доводила у везу са медицином. Међутим, поједини доктори готово никада не носе мантиле или униформе беле боје, већ радије бирају оне плаве или зелене.
Због чега хирурзи носе плаве или зелене мантиле, а скоро никада беле© Canva / Science Photo Library

Све до друге декаде 20. века, а тачније 1914. године униформе и мантили које су носили доктори били су беле боје. Трагови ове праксе су се задржали чак и у разговору - за лекаре се и дан данас каже да су спасиоци у белим мантилима. Међутим, и поред тога што је бела боја синоним за медицину, хирурзи је практично никада не носе. Њихове униформе најчешће су зелене или плаве боје, а за то постоје и два логична објашњења.

Униформе хирурга су зелене или плаве боје са разлогом

Разлог због кога су униформе хирурга зелене или плаве боје лежи у такозваном кругу боја, у коме су управо зелена и плава позициониране насупрот црвене, која је боје крви и која је доминантна током извођења операција. Због чега је то значајно за хирурге који изводе вишечасовне оперативне захвате?

Након дужег периода гледања у крв током операције, хирурзима се може догодити да се њихове очи уморе и изгубе способност препознавања нијанси црвене боје. Како би одморили очи и за време операције и "неутралисали" утицај црвене на њихов вид, они обично носе зелене и плаве униформе или мантиле, који имају умирујуће дејство.

Други разлог због кога хирурзи не носе белу боју јесте тај што се након дужег фокусирања на крв може десити да се преношењем погледа на материјал беле боје створи оптичка илузија у виду зеленкастих тачкица, преноси портал Лајв Сајенс. Ово стручњацима може потпуно омести пажњу и "пратити" их још неколико секунди (а некада и минута) у шта год да погледају.

Због ових тачкица њихова концентрација може опасти током захвата, а самим тим и се и живот пацијента на операционом столу може наћи у ризику. Међутим, уколико се поглед са крви скрене на површину зелене или плаве боје до ове варке неће доћи, јер се оне межусобно неутралишу, наводи Паола Бресан, научница која истражује оптичке илузије на Универзитету у Падови.

image