Магазин

Три једноставна корака за борбу против "Гугл ефекта" и побољшање памћења

Да ли примећујете да, када не можете одмах да се сетите одређене информације, одмах посегнете за мобилним телефоном? Било да је то рецепт, локација, подсетник за будуће састанке... Иако је ово навика коју можда не примећујете, може да има озбиљне последице по ваше способности памћења. Како да умањите овај "Гугл ефекат" и "тренирате" своје памћење?
Три једноставна корака за борбу против "Гугл ефекта" и побољшање памћења© Freepik/msgrowth

Свако од нас је барем једном, без размишљања, одмах узео телефон у руке да би претражио одређену информацију. Сада, када нам никада није било лакше да нађемо одговоре на сва питања у року од неколико секунди, зашто бисмо се "мучили" и покушавали да се сами свега сетимо, када само можемо брзо искористити интернет претраживач?

Овај феномен се назива "Гугл ефекат" и све чешће се појављује у свакодневници. Иако нам је технологија протеклих деценија много помогла, ослањање искључиво на дигиталне уређаје, уместо на сопствени ум, не доноси позитивне ефекте на наше когнитивне способности.

Памћење је као мишић, који временом губи "снагу" ако га не користимо. Ово може бити узрок ослабљене когнитивне функције на дуже стазе, тако да је важно да постепено покушамо да се "одвикнемо" од тражења "инстант одговора".

Ево три једноставна корака која можете предузети да бисте се "одвикли" од интернет претраживача и побољшали своје способности памћења:

Зауставите се пре него што посегнете за телефоном

Само зато што не можете одмах да се сетите нечега не значи да се тога никада нећете сетити. Пре него што "изгуглате" своје питање, посебно ако сте сигурни да сте раније већ тражили одговор, одвојите неколико секудни или чак минута да покушате да се сетите.

Чак и да овај метод у почетку не функционише, то јест ако на крају ипак будете морали да га потражите, свакако ће вам помоћи да постепено ојачате своје памћење.

Запишите шта желите да запамтите

Ако пронађете информације на мрежи за које знате да ћете вероватно желети да се сетите касније, запишите их истог тренутка. Ручно вођење белешки помаже бољем задржавању информација, а такође значи да морате добро да се скоцентришете на оно што радите.

То је стратегија коју већина људи кроз живот примењује када учи школско градиво, али препоручљива је и за било коју ситуацију у којој треба да запаматимо важне информације (макар то био рецепт за омиљени колач).

Промените своје навике

Следећи пут када пронађете нови рецепт који вам се свиђа или научите нешто ново, што сигурно не желите да заборавите, понашајте се као да следећи пут нећете моћи поново да потражите ове информације. Ова промена начина размишљања може вам помоћи да запамтите ствари, али и да се одрекнете ослањања на телефон када вам "стане мозак".

На овај начин "изазивате" ваш мозак и не допуштате памћењу да "зарђа". Дакле, претрага на интернету може да послужи искључиво као последња опција, ако заиста не можете да се сетите онога што вам треба.

image