Магазин

Вештачка интелигенција "научила" да дијагностикује болести на основу начина дисања

Софтвер са вештачком интелигенцијом HeAR "научио" је да распознаје различита обољења на основу карактеристичних звукова попут дисања и кашља. Научници сматрају да је ово велики искорак у области дијагностиковања и да ће у будућности велики број критичних обољења бити уочено у најранијим фазама.
Вештачка интелигенција "научила" да дијагностикује болести на основу начина дисања© Canva / PhonlamaiPhoto

Научни тим предвођен Гуглом успео је да направи још један велики искорак у области вештачке интелигенције и софвер Health Acoustic Representations (HeAR) обучи да распознаје карактеристичне звукове попут отежаног дисања или кашља, који могу указивати на постојање одређених болести. Програмери су користили преко 300 милиона јавно доступних видео-снимака са ЈуТјуба како би истренирали АИ софтвер, преноси научни магазин Нејчр.

Вештачка интелигенција отишла корак даље

Главни циљ научника био је да "научи" софтвер HeAR да препознаје прве симптоме вируса Ковид-19, туберкулозе и болести изазваних конзумацијом дуванских производа. За оцену ефикасности рада ове иновативне АИ апликације коришћена је скала од 0,5 до 1, при чему је оцена 1 означавала непогрешиво дијагностиковање обољења.

Анализом резултата добијених експерименталним путем установљено је да HeAR веома добро, на основу кашља или дисања, препознаје да је човек заражен вирусом Ковид-19: процечна "оцена" варирала је у распону од 645 до 0,71. Дијагностиковање туберкулозе показало је још успешније резултате - 0,739 од максималног 1 поена.

АИ је поуздан начин за откривање болести у раној фази

По речима Али Имрана, једног од водећих дивелопера, изузетни резултати које је показао HeAR сведоче о високој поузданости вештачке интелигенције у области дијагностиковања. Експерти су сигурни да ће софтвери попут овог, на бази вештачке интелигенције, ускоро постати незаменљиви помоћници у клиничкој пракси.

Иако се већ сада HeAR показао као одличан дијагностички алат, научници не намеравају да се на овоме зауставе, већ имају циљ да наставе са обучавањем софтвера и проширивањем његових могућности. У скоријој будућности планирано је да се ова апликација адаптира и за препознавање кардио-васкуларних обољења, као и многих других болести савременог доба. 

image