Магазин

Данас је летњи Свети Никола - шта је добро радити на дашњи дан, а шта не

Српска православна црква и верници прослављају данас младог Светог Николу, дан када су, у 11. веку, мошти овог пренете из Ликије у Бари.
Данас је летњи Свети Никола - шта је добро радити на дашњи дан, а шта не© SPC

Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чуда, која се, кажу, и данас дешавају, па се верници широм света моле овом светитељу када се нађу у невољи или болести. Хришћани верују да својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Сматран свецем још за живота, скроман и честит, Свети Никола помагао је сиромашнима, а важи и за заштитника деце, учених људи, трговаца, морнара, путника.

На овај дан не ваља радити физичке послове као што су прање веша, чишћење  куће. У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник.

Код нас се овај светац највише прославља на Никољдан, 19. децембра по новом календару, у знак сећања на светитељеву смрт 343. године.

Они који славе Никољадан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто.

Омиљеног светитеља у нашем народу славе и многа места и породице као малу славу, заветину или преславу.

image