Свет

"Глобал тајмс": Сијева посета Саудијској Арабији буди наду, а Вашингтону - нервозу

Историјски искорак кинеске дипломатије на Блиском Истоку такође указује да су арапске земље вољне да траже новог савезника, сматрају експерти
"Глобал тајмс": Сијева посета Саудијској Арабији буди наду, а Вашингтону - нервозу© Tanjug/Saudi Press Agency via AP

Посета кинеског председника Си Ђинпинга Саудијској Арабији представља револуционаран искорак кинеске дипломатије на Блиском Истоку који ће уједно допринети стабилизацији региона, али и ублажити последице које су санкције САД и Запада Русији имале по арапске земље, изјављују стручњаци за кинески "Глобал тајмс".

Сијева посета, у којој борави на позив саудијског краља Салманa ибн Абдулазиза ел Сауда, такође чини Вашингтон нервозним, будући да она указује вољност арапских земаља да се окрену ка Истоку уместо ка традиционалном партнеру Саудијске Арабије, Америци.

Кинески председник ће том приликом учествовати на првом самиту Кине и арапских држава, али и на првом самиту Кине и Савета за сарадњу Кине и Савета за сарадњу арапских држава Залива (ГЦЦ). 

На самиту Кине и арапских држава такође ће учествовати 14 арапских лидера, док се очекује више од 20 иницијалних трговинских споразума који укупно вреде више од 29 милијарди долара, преносе медији.

"Арапски свет гледа на Кину као на лојалног пријатеља и ефикасног партнера", рекао је за "Глобал тајмс" председник Центра за истраживање и комуникацију у Ријаду Јахја Махмуд бин Џунеид.

Сијева посета представља одскочну даску за успостављање "ближе сарадње у циљу јачања међународног мира и равноправних односа између земаља заснованих на међусобном поштовању, немешању у питања унутрашње политике било које земље", додао је он.

Стручњак за кинеска политичка питања и професор политичких наука Универзитета Бени Суеф у Египту Наида Хелми верује да ће се на самиту првенствено говорити о заједничкој стратегији развоја у оквиру кинеске Иницијативе појаса и пута.

Анксиозност Вашингтона

У позадини Сијеве посете је затезање односа између Саудијске Арабије и њеног традиционалног партнера Америке, будући да је одлука Ријада да не повећа производњу нафте на захтев председника САД Џозефа Бајдена, али и одступање од става Вашингтона према руској војној операцији у Украјини изазвало незадовољство у Белој кући.

Док САД покушава да Саудијској Арабији и другим арапским земљама чита буквице о питањима попут људских права и демократије, Кина се залаже за мирну сарадњу засновану на обостраној користи и поштовању, указује стратешки експерт из Уједињених Арапских Емирата Ибрахим Хашим.

Сијева посета наишла је на осуде у Вашингтону, које тврде да Кина настоји да искористи натегнуте односе између Саудијске Арабије и САД, те да настоји да "избаци" САД са Блиског Истока, што експерти сматрају неоснованим оптужбама и знаком америчке анксиозности.

Са друге стране, незавидна позиција САД је очигледна. Професор са Института за студије Блиског Истока на Универзитету у Шангају Лу Жонгмин указује да САД "желе да земље тог региона сарађују са њима у сукобу Украјине и Русије, али немају ни вољу ни способност да се покажу као користан партнер."

Он је додао да су арапске земље тога "потпуно свесне", и да им је јасно да Кина може понудити дугорочну сарадњу у областима које их интересују, укључујући комуникационе технологије, изградњу инфраструктуре и луке.

Такође, амерички званичници не могу да се ослободе својих хегемонистичких ставова, додао је Хашим.

"Они погрешно верују да је арапски регион њихово игралиште и да имају право на једностране односе који ће њима користити на штету земаља региона. Арапи имају стратешку аутономију и суверенитет да одлучују о обиму својих односа са другим народима на основу својих националних и регионалних интереса", истакао је он.

image