Спорт

Меси и Аргентинци оштро по Холандији: Провоцирали су нас, Ван Гал показао непоштовање

Један од најбољих фудбалера свих времена "оплео" по легендарном стручњаку, а ни остали аргентински играчи нису се устручавали да критикују Холанђане
Меси и Аргентинци оштро по Холандији: Провоцирали су нас, Ван Гал показао непоштовањеGetty © Elsa

Утакмица између Холандије и Аргентине у четвртфиналу Светског првенства у Катару обиловала је узбуђењима, контроверзама, оштрим реакцијама и сукобима.

"Гаучоси" су испустили два гола предности, Холанђани се вратили, али је пенал лутрија ипак припала Јужноамериканцима и настављен је сан Леа Месија о освајању највећег трофеја у свету фудбала.

После поготка, Меси је прво стао испред клупе ривала и руке ставио код ушију, а онда, што је још некарактеристичније за њега, пришао селектору Лују ван Галу и показао му да је много причао.

Том гестикулацијом одао је почаст чувеном Хуану Роману Рикелмеу, који је био у немилости Ван Гала током боравка у Барселони, а који је на исти начин прослављао поготке.

"Не волим када људи тако говоре пре мечева, то није део фудбала. Увек поштујем свакога, али желим и да мене поштују. Они то нису урадили, Ван Гал нам није показао поштовање", рекао је Меси.

"Мислим да није у реду да се тренер његовог калибра и каријере тако понаша. Ван Гал је исказао непоштовање према репрезентацији Аргентине."

Он је потом споменуо и Воута Вегхорста, двоструког стрелца за Холандију, који је имао вербалне сукобе са противницима.

Снимак из тунела показао је да је нападач Бешикташа и након сусрета имао расправу са појединим члановима Аргентине, између осталог и са бившим нападачем Серхиом Агуером, док му ни Меси није остао дужан.

Приликом давања интервјуа, један од најбољих фудбалера свих времена, вербално је напао Вегхорста

"Шта гледаш, глупане? Хајде, окрени се и иди", казао му је Лео.

"Њихова 19-ица (Вегхорст) је дошао и почео да нас провоцира. Ударао је у нас, говорио нам свашта..."

Голман Емилијано Мартинез, други херој небеско-плавих, био је још оштрији у нападима на холандског селектора.

"Сачувао сам Ван Галове речи у телефону и користио их као мотивацију свакога дана пре утакмице. Када је дошло до пенала, у глави су ми биле његове речи да ће они имати предност. Мора да зачепи уста", навео је чувар мреже Астон Виле.

Обојица су имала велике критике и на рачун судије Антонија Матеуа Лахоза из Шпаније, који је током читавог сусрета био у центру пажње. Поделио је рекордних 17 жутих картона, беспотребно продужио утакмицу 10 минута и направио хаос на терену.

Мартинез га је назвао "бескорисним", док је Меси упозорио Светску фудбалску федерацију.

"Не можете да поставите таквог судију за меч ове величине. Верујем да ФИФА мора да води рачуна о томе", рекао је нападач Пари Сен Жермена.

Поред његове споменуте фотографије, на друштвеним мрежама појавила се и она која приказује радовање Аргентинаца након последњег једанаестерца који је у мрежу спровео Лаутаро Мартинез.

На њој се види велики број играча јужноамеричке селекције који трче ка Холанђанима и ругају им се због пораза.

Међутим, поновљени снимци последња два аргентинска пенала, показују да су играчи у наранџастим дресовима прилазили извођачима и покушали да их омету пред ударац, што је потврио и штопер Николас Отаменди.

"Радовао сам им се у фаце зато што је био један играч Холандије, који је приликом сваког нашег пенала, долазио и говорио свашта извођачима. Фотографија је извучена из контекста, а ми смо славили да бисмо одговорили на то", навео је Отаменди.

За крај, Меси је подвукао да је ова генерација научила да пати, да је за то награђена и да је остварила циљ пласманом међу четири најбоље селекције на свету.

У борби за финале, екипу Лионела Скалонија очекује дуел са актуелним вицешампионом Хрватском, који је херојски, такође на пенале, елиминисао Бразил.

"Хрватска је доказала да је јако добра...  Видели смо да, ако их пустимо да играју, имају веома добре играче који знају како са лоптом посебно на средини терена. То је екипа која је са овим тренером (Златко Далић) била већ на Светском првенству, добро се познају, добро се слажу и биће јако тешко", закључио је Меси.

image