Свет

"Фокс њуз диџитал": Бајденов званичник сакрио информације о састанцима са Џорџом Сорошем

Председник Комисије за хартије од вредности (СЕЦ) Гери Генслер избрисао је из јавне верзије свог календара састанак с милијардером, највећим донатором Демократске партије
"Фокс њуз диџитал": Бајденов званичник сакрио информације о састанцима са Џорџом СорошемGetty © Brendan Smialowski / Stringer

Председник америчке Комисије за хартије од вредности (СЕЦ) Гери Генслер избрисао је из јавне верзије свог календара састанак с бившом државном секретарком Хилари Клинтон, с председницом Представничког дома Ненси Пелоси, али и кључне детаље састанка с милијардером, највећим донатором Демократске партије Џорџом Сорошем, јавља "Фокс њуз диџитал".

Гери Генслер, бивши извршни директор "Голдман Сакса" и званичник Обамине администрације, био је главни финансијски службеник у Клинтоновој председничкој кампањи 2016. Џозеф Бајден га је поставио на чело СЕЦ-а, што је Сенат и потврдио у априлу 2021. године.

У Генслеровом јавном календару пише да је 20. августа 2021. имао састанак са Сорошем, али не наводи се дневни ред. У приватном календару пак пише да су разговарали о тексту који је милијардер требало да напише за "Волстрит џорнал".

Сорош је у потоњем тексту, између осталог, изнео мишљење да би Конгрес требало да донесе закон који ће ионако моћном СЕЦ-у дати више регулаторних овлашћења.

"Заиста је запањујуће што изгледа да је Сорош добио савет од Герија Генслера да позове на већа овлашћења СЕЦ-а", рекао је Крис Хорнер, адвокат који заступа "Енерџи полис адвокејтс", који су Генслеров календар дали на увид "Фокс њузу диџиталу".

"Ово даје додатну веродостојност широко распрострањеној забринутости да Генслер дубоко политизује наводно независну комисију", додао је Хорнер.

Џорџ Сорош је иначе највећи појединачни донатор Демократске партије. Иза њега је оснивач FTX-а Сем Банкман-Фрид, којег је СЕЦ управо оптужио због преваре инвеститора у тој платформи за трговање криптовалутама.

"Тврдимо да је Сем Банкман-Фрид изградио кулу од карата на темељу обмане говорећи инвеститорима да је то једна од најбезбеднијих криптоберзи", написао је председник СЕЦ-а Гери Генслер у саопштењу за медије СЕЦ-а

Иначе, Сем Банкман-Фрид сумњичи се за прање новца преко своје берзе а у корист Демократске партије. Уложио је скоро 38 милиона долара у кампању те странке за међуизборе 2022, и тако стао одмах иза Џорџа Сороша.

"Чини се да је Украјина примила новац од САД, Украјина га је послала FTX-у, а FTX га је послао демократама који су гласали да се новац пошаље Украјини. Неки посматрачи би закључили да се ради о чистом криминалу, прању новца и завери како би се прекрили закони о финансирању кампање", појаснио је Мајкл Севиџ.

Архивиране копије Генслеровог јавног календара такође показују да је СЕЦ сакрио састанке у септембру 2021. с председницом Представничког дома Ненси Пелоси и консултантом из Вашингтона Мињон Мур, бившом званичницом Беле куће.

Јавни календар је сада ажуриран да приказује и те састанке. СЕЦ ажурира календаре "с времена на време", изјавио је портпарол СЕЦ-а "Фокс њуз диџиталу".

image