Економија

Мистериозна судбина милијарди долара несталих у пропасти крипто берзе FTX

И даље нема одговора на питање где су нестали милиони клијената пропале крипто берзе FTX
Мистериозна судбина милијарди долара несталих у пропасти крипто берзе FTXwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Мистерија наставља да окружује милијарде долара које су нестале када је пропала једна од највећих крипто берзи на свету - FTX. Њен оснивач, Сем Банкман-Фрид демантовао је да је покушао да почини превару, али је признао озбиљне грешке у вођењу компаније.

У првом јавном појављивању после краха FTX-а и сестринске фирме "Аламеда рисрч", на "Њујорк тајмсовом" самиту "ДилБук", Банкман-Фрид је признао да је "зезнуо ствар" као директор берзе и да је требало да буде фокусиранији на менаџмент ризика, заштиту клијената и везе између FTX-а и "Aламеде".

"Направио сам бројне грешке. Дао бих све да могу неке ствари да одрадим из почетка. Никада нисам покушао некога да преварим", рекао је Банкман-Фрид на самиту ком се обратио путем видео-линка.

Његово учешће на самиту - на ком је требало да се виртуелно појави и украјински председник Владимир Зеленски - контроверзно је због тога што се и даље не зна како је FTX, чије је седиште на Бахамима, завршио са "рупом" од осам милијарди долара у својим финансијама, као и да ли су незаконито водили фондове клијената. Медији су пренели да је FTX пребацивао новац "Аламеди" која се, пак, бавила ризичним пословима.

На самиту "Њујорк тајмса", Банкман-Фрид, који је иначе други највећи појединачни донатор Демократске странке, после Џорџа Сороша, није дао директан одговор на питање да ли је лагао јавност, и само је рекао да "није свесно починио превару". Истовремено је, пише "Блумберг", признао да су FTX и "Аламеда" били много повезанији него што је требало.

Банкман-Фрид је рекао и да он није шеф "Аламеде", као и да нико није постављен на позицију менаџера ризика у FTX, што је, рекао је он, била грешка.

Оснивач FTX, који је у сарадњи са Кијевом покренуо платформу за крипто донације "Ејд фор Јукрејн" преко које је, наводно, "прао" новац за демократе, није одговорио где су нестала средства клијената која се мере у милијардама долара.

Банкман-Фрид је суочен са читавим низом тужби и регулаторних истрага његових компанија.

Крах FTX-a, уздрмао је крипто тржишта и довео до пропасти других крипто компанија, а министарка финансија САД Џенет Јелен назвала је банкрот берзе "Леман тренутком за крипто тржишта", алудирајући на пропаст инвестиционог гиганта "Леман брадерса" 2008.

image