Магазин

Чокотерапија: масажа чоколадом у борби против стреса

Богат мирис током ове масаже опушта и буди чула, а масажа чоколадом има мноштво терапеутских ефеката.
Чокотерапија: масажа чоколадом у борби против стреса© freepik/Drazen Zigic

Захваљујући богатом садржају какаа, опојном мирису и заводљивом укусу, чоколада је један од најпознатијих афродизијака, а све се чешће користи у велнесу, током релаксирајућих и опуштајућих масажа. Ароматичан, сензуалан, богат мирис чоколаде који буди сва чула, прожима сваку ћелију тела, стимулишући лучење серотонина и ендорфина, два хормона која помажу телу да се бори са стресом. Поред хедонистичког уживања у овој масажи, њене добробити су многобројне. 

Учвршћује кожу јер кофеин који се налази у чоколади стимулише циркулацију и помаже крвоток. Чоколада садржи теобромин који стимулише топљење масти ефикасно, помажући да се побољша силуета и смањи "поморанџина кожа", упорне наслаге целулита.

Чоколада је богата антиоксидантима - што је тамнија чоколада, веће је антиоксидантно дејство. Производи који имају више од 35 посто чистог какаа су ефикаснији за ревитализацију коже дајући јој пуноћи и чврстину. Антиоксиданти повећавају ниво колагена и еластина у кожи,па смањују ефекте старења. Фине линије и боре могу се третирати регуларним чоко третманима, јер чоколада умањује штету насталу од слободних радикала у телу.

Као средство за хидратацију - какао путер садржи веће количине природних уља и хидрататора потребних за третирање суве, грубе и коже склоне перутању. Чоко масажа или умотавање у чоколаду, за које се користе креме са какао путером, излечиће грубу кожу посебно на деловима са упорним задебљањима, као што су то лактови, колена и стопала. Што је већи проценат какао путера у лосиону или креми, кожа дуже остаје хидрирана након масаже. 

Какао путер сарджи антиинфламаторне компоненте који помажу у заштити коже од првих знакова старења, али и умирују инфекције које изазивају акне, остављајући кожу здравом. 

Смирује - конзумирање чоколаде утиче на смирење, а на сличан начин чоколада делује и кроз масажу смањујући тензију и опуштајући затегнуте и болне мишиће.

Направите своје чоколадно уље за масажу

Помешајте ¼ шоље какао праха са 1 шољом ши путера, у то додајте ¼ шоље уља од камилице. Окако бисте добили глатку смесу без грудвица, све можете сјединити у блендеру. Уколико вам се чини да је уље густо, увек можете додавати уље од камилице док не постигнете текстуру која вам одговара. Уколико, пак, мислите да би смеса требало бити гушћа, слободно додајте још ши путера. Ши путер би требало да је собне темепратуре како би га било лакше умиксати. Сипајте овако направљени лосион у теглу са поклопцем и сместите на тамно место, даље од топлоте.

Лосион за масирање може се направити и са пеперминт уљем, а могу се користити и какао путер или чоколадни восак.

Најчешће се пре масаже прво уради пилинг целог тела на бази чоколаде, како би се скинуле изумрле ћелије. Пилинг се уклања топлим пешкиром са коже. Све врсте чоколаде се могу користити у масажи, а најчешће црна чоколада. Чоколада може бити топла или собне температуре.  

image
VV inauguration
banner