Русија

Немци јасни: Запад да убеди Кијев да преговара са Москвом

Улазак Украјине у ЕУ и НАТО непотребан, сматрају грађани Немачке
Немци јасни: Запад да убеди Кијев да преговара са Москвомwww.globallookpress.com © Sha Datiwangfeng

Скоро трећина Немаца верује да Запад треба да убеди Кијев да започне преговоре о прекиду ватре са Москвом, показало је истраживање агенције "ЈуГов" за немачки лист "Велт".

Према резултатима, 31 одсто испитаника сматра да западне земље треба да изврше притисак на Украјину да уђе у мировне преговоре, док 50 посто оцењује да искључиво украјинска влада треба да донесе одлуку да ли ће преговарати са Русијом.

Око 31 посто испитаних подржава приступање Украјине ЕУ и НАТО, након закључења мировног споразума. Још 13 процената сматра да Украјина треба само да уђе у ЕУ, док 10 одсто мисли да је приступање НАТО-у довољно.

Око 26 посто испитаних оценило је да је улазак Украјине у ЕУ и НАТО непотребан. 

Подсећамо, Русија је започела специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара, као одговор на позиве на помоћ из Доњецке и Луганске народне републике. Руска и украјинска делегације су од тада учествовале у неколико рунди мировних преговора, али су преговори завршили у ћорсокаку. 

Украјински председник Владимир Зеленски одбио је да преговара са Русијом све док је председник Владимир Путин на функцији, али је касније променио став и изнео услове за почетак дијалога у видео изјави објављеној 8. новембра, убрзо након што су се у САД појавили извештаји у медијима да је Бајденова администрација подстицала Кијев да покаже спремност да преговара са Москвом.



image