Свет

Столтенберг: Русија не показује знаке попуштања, Запад да се припреми

Генерални секретар НАТО-а сматра да оно што Украјина може да постигне за преговарачким столом у потпуности зависи од снаге на бојном пољу
Столтенберг: Русија не показује знаке попуштања, Запад да се припремиwww.globallookpress.com © Oleksii Chumachenko/Keystone Press Agency

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да западне земље морају бити спремне да пруже дугорочну подршку Украјини, јер Русија не показује знаке попуштања.

Столтенберг је за Би-Би-Си рекао да ће војна подршка обезбедити опстанак Украјине као суверене земље и натерати Русију да седне и преговара о прекиду рата.

Како је рекао, руска делимична мобилизација, која је почела у септембру, показала је да Москва у овом тренутку нема жељу да оконча рат.

"Украјинске снаге су имале замах неколико месеци, али знамо да је Русија мобилисала много више снага, многе од њих су сада на обуци", рекао  је Столтенберг и додао да све то указује да је, како је рекао, Русија спремна да настави рат и покуша потенцијално да покрене нову офанзиву, преноси Танјуг.

"Сада морамо да пружимо подршку Украјини, укључујући и војну, јер је то једини начин да убедимо Русију да мора да седне и преговара у доброј вери и да поштује Украјину као суверену независну нацију у Европи", поручио је он.

Столтенберг је закључио да оно што Украјина може да постигне за тим преговарачким столом у потпуности зависи од снаге на бојном пољу.

image