Спорт

Удружење евролигашких кошаркаша подржало Кампаца: Ово је морало да се избегне

Удружење евролигашких кошаркаша (ЕЛПА) саопштило је да играч Црвене звезде, Аргентинац Факундо Кампацо, испашта зато што не може да буде регистрован за црвено-беле
Удружење евролигашких кошаркаша подржало Кампаца: Ово је морало да се избегнеGetty © Elsa

Финансијска комисија Евролиге, независно регулаторно тело, забранила је Црвеној звезди да региструје нове играче и тренере до 28. фебруара и новчано је казнила са 25.000 евра због "тешког кршења правила финансијске стабилности и фер-плеја".

Црвена звезда због ове казне не може да региструје Кампаца, који је у редове српског и регионалног шампиона стигао у децембру.

"Оквирни споразум Евролиге предвиђа стриктан процес доспелих обавеза како би се гарантовала редовна исплата плата играча, што је један од приоритета ЕЛПА. Ако клуб прекрши правила о доспелим плаћањима, правосудни органи Евролиге могу изрећи различите санкције тиму, укључујући и забрану регистрације нових играча и тренера. То је случај са Црвеном звездом. Стриктна примена правила довела је до недавне исплате заосталих плата свим играчима од стране Црвене звезде", наводи се у саопштењу ЕЛПА.

Удружење евролигашких кошаркаша тврди да је кључно, да док подржава постојећи систем заосталих обавеза, да правосудни органи Евролиге доносе одлуке у разумно кратком року.

"То се у овом случају није догодило, што је створило нежељени ниво неизвесности, посебно за члана ЕЛПА - Кампаца, који је недавно потписао уговор са клубом. Поред тога, дужина процеса је негативно утицала на перцепцију јавности о иначе важном систему. На крају, санкција од 25.000 евра и забрана регистрације нових играча вероватно не утичу на клуб колико погађа углавном једног играча, који за сада не може да обавља своју професију на највишем нивоу без своје кривице", наводи ЕЛПА.

Ово Удружење је истакло да ће наставити да подржава Кампаца.

"Због тога ће се ЕЛПА залагати за спровођење побољшања правила не само у смислу ефикасности и транспарентности, што ће спречити да се сличне ситуације дешавају у будућности. ЕЛПА ће наставити да подржава Кампаца у решавању правних последица ове одлуке", закључује се у саопштењу.

Црвена звезда је саопштила да је казна изузетно строга и да ће се свим правним и дозвољеним средствима борити да је обори, а потом је упутила захтев извршном директору Евролиге Маршалу Гликману да искористи овлашћење и суспендује одлуку Финансијске комисије.

image