Свет

Шведска се придружује европском систему ПВО

Ово би требало да помогне да се попуне постојеће празнине у тренутном европском систему противваздушне одбране
Шведска се придружује европском систему ПВОwww.globallookpress.com © Staff Sgt. Kevin Long/Keystone Press Agency

Шведска намерава да се придружи европском систему противваздушне одбране, о чијем формирању су земље чланице НАТО постигле договор прошле године, најавио је премијер ове земље Улф Кристерсон.

Према писању шведских медија, Кристерсон је рекао да ће се Шведска придружити заједничкој иницијативи за противракетну одбрану 15 земаља покренутој на састанку министара одбране НАТО-а у октобру под називом "Европски небески штит".

"'Рат' у Украјини показује колико је важно имати модерну противваздушну одбрану за заштиту цивилног становништва и инфраструктуре", рекао је Кристерссон.

Кристерсон сматра да Шведска треба да допринесе НАТО-у "новим капацитетима", укључујући своје ваздухопловство и ПВО.

Према речима шведског премијера, земља је такође спремна да уз помоћ копнених борбених јединица допринесе одбрани Северноатлантске алијансе, пре свега балтичких земаља.

"Ово је заједничка обавеза свих чланова", нагласио је Кристерсон, преносе шведски медији.

Трећи допринос колективној одбрани НАТО-а који је Кристерссон поменуо у говору је да Шведска, попут Данске, Норвешке и других земаља НАТО-а, мора бити спремна да са копненим борбеним јединицама допринесе одбрани НАТО-а, пре свега, балтичких држава.

Кристерсон је истакао да је НАТО ојачао одбрану балтичких земаља и Пољске 2017. године, као и одбрану Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке након почетка специјалне војне операције у Украјини прошле године.

"Посвећеност показује одлучност читавог НАТО-а да се одупре свакој агресији. Шведска такође мора да буде део те одлучности", рекао је Кристерсон.

У октобру прошле године Немачка и 13 земаља чланица НАТО-а потписале су декларацију о стварању напреднијег европског система противваздушне одбране. Реч је о декларацији о такозваној иницијативи "Европски небески штит", на иницијативу Берлина.

image