Србија и Балкан

Станивуковић: Републику Српску славићемо свакога дана, а посебно 9. јануара

Свакодневним најавама кривичних пријава само нас терају даље од ове државе за коју нас уверавају да подједнако припада свима нама, рекао је градоначелник Бањалуке
Станивуковић: Републику Српску славићемо свакога дана, а посебно 9. јануара© ATA Images

Тужилаштву БиХ предата је кривична пријава против више представника власти због обележавања 9. јануара, Дана Републике Српске, а градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић сматра да се тиме људи терају даље од БиХ, преноси Танјуг.

"Свакодневним најавама кривичних пријава само нас терају даље од ове државе за коју нас уверавају да подједнако припада свима нама, а кристално је јасно да су њихове намере потпуно другачије", казао је Станивуковић.

Ако ћемо, каже, већ да се водимо реципроцитетом, "ми смо ти који треба да подносимо кривичне пријаве против оних који неки други, за њих важан датум, као што је на пример 1. март, прослављају како желе, јер очигледно је то у овој земљи кривична одговорност".

Истакао је да ће 9. јануар, који је Уставни суд БиХ у два наврата прогласио неуставним, наставити да славе, ма колико то некоме сметало.

"Пошто они нас позивају да за 9. јануар пронађемо неки други датум, позивам и ја њих да за 1. март пронађу резервни датум. Без обзира на све, ми ћемо нашу Републику Српску и даље изговарати пуним именом, славити је свакога дана, а посебно 9. јануара и волети целим бићем, ма колико то некоме сметало и колика год цена тога била", казао је Станивуковић, пренели су сарајевски медији.

Удружења "Зелене беретке", Патриотска лига БиХ, Удружење Генерала БиХ, Координација борачких удружења КС, Жене борци у "Армији РБиХ" и Удружење родитеља убијене деце Сарајева поднели су јуче кривичну пријаву против Републике Српске, Града Источно Сарајево и Бањалуке, против председника Републике Српске Милорада Додика, премијера Радована Вишковића, српске чланице и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић, градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића и градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића.

У кривичној пријави, између осталог, наводе да организатори обележавања Дана Републике Српске, 9. јануара, свакодневно путем медија позивају на осамостаљење Републике Српске чиме подривају територијални интегритет и суверенитет БиХ.

image