Србија и Балкан

Додик: Нећу устукнути од обележавања Дана РС упркос претњама

Председник Републике Српске истакао је да је РС несумњива чињеница, поручивши да 9. јануар треба да се поштује и слави без обзира на претње какве је добио данас
Додик: Нећу устукнути од обележавања Дана РС упркос претњама© predsjednikrs.net

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас током обележавања Дана Републике Српске у Брчко Дистрикту да је јако важно што се у Брчком Дан Републике традиционално обележава 10. јануара, преноси РТРС.

"Захваљујем људима у Брчком који раде на добрим односима Републике Српске и Брчког", рекао је Додик након што је положио венац на Споменик палим борцима.

Он је истакао да је Република Српска несумњива  чињеница, поручивши да 9. јануар треба да се поштује и слави без обзира на претње какве је добио данас.
Поручио је да неће устукнути и да се, како је казао, "ми нећемо повући".

"Српска није земља из ината већ народна, слободна и загледана у будућност, али свесна себе и своје историје."

Додик је поручио да представници Републике Српске говоре у име народа који их је изабрао на демократским изборима и који се на референдуму изјаснио да је 9. јануар Дан Републике Српске. Казао је да му је то важније од саопштења фрустрираног америчког амбасадора или невладиних организација из ФБиХ.

Не интересују ме никакве кривичне пријаве због обележавања републичког празника

Председник РС казао је да ни у једној озбиљној земљи амбасадор нема неку важност, осим да представља своју државу, али да само у оваквом хаосу, какав је БиХ, поједини страни амбасадори прибаве себи неки значај.

"Шта је важно шта каже један амбасадор? Он ту представља своју земљу, није ту да уређује нашу заједницу", рекао је.

Он је нагласио да га не интересују никакве кривичне пријаве због обележавања овог републичког празника, јер су му важнији успеси које остварује Српска, која је за разлику од ФБиХ формирала институције, усвојила буџет и планира да даље решава питања изградње ауто-путева, гасовода и болница.

"Важнији су успеси које ми остварујемо него да ли ће неки тамо из сујете или мржње нешто учинити. Нека раде шта хоће. Они сматрају да се то нама треба забранити и у томе је проблем, ја њима ништа не забрањујем".

"Република Српска је остала стабилна, сређена, без видљивих могућности да буде угрожена. Остаје сигурна што се тиче снабдевања електричном енергијом, а делимо судбину региона када је реч о другим енергентима", навео је Додик.

"У Брчком традиционално обележавмао Дан Републике Српске, желимо да захвалимо нашим људима у Брчко дистрикту који упорно раде на очувању и добрим односима између Републике Српске и дистрикта. Прихватамо чињеницу да постоји Брчко дистрикт, али је исто тако незаобилазна чињеница да овде живи српски народ, држављани Српске који имају право на идентификацију са Републиком и нашим националним вредностима. Из тог разлога смо овде", навео је Додик и додао да Брчко дистрикт, као заједница три конститутивна народа, функционише и Република Српска је по арбитражној одлуци сувласник дистрикта у смислу политичких и других аранжмана и то заједно са ФБиХ у омеру 50:50.

РС слави 31. рођендан у миру - стабилна и сигурна

Нагласио је да Република Српска није формирана да би некога иритирала, да је годинама након рата обележавала Дан Републике и да постоје чак изјаве важних бошњачких функционера да је то у реду.

"А, онда је политички аранжман, који је смуван у Сарајеву, довео до тога да се направи нешто што је непримерено да неки суд одређује народу његову историју. То се још нигде није десило па неће ни овде. Настављамо да обележавамо овај празник".

Казао је да су Срби у Брчком за Српску једнаки свим грађанима Републике Српске и најавио велике пројекте као што је изградња траса ауто-пута на овом подручју које је Република Српска спремна да финансира, као и на изградњу гасовода који би обезбедио јефтин енергент, пренела је РТРС.

Истакао је да Република Српска прихвата чињеницу да постоји Брчко Дистрикт, и нагласио да Срби у Брчком имају идентификацију са Републиком Српском.

"И из тог разлога смо овде зато што поштујемо људе које су дали своје животе за Српску", навео је Додик.

Додик је закључио да је Република Српска апсолутно сређена и уређена земља, а да свој 31. рођендан слави у миру - стаблина и сигурна.

Председник Републике Српске Милорад Додик и премијер Радован Вишковић у име институција РС положили су венце на Споменик српским браниоцима Брчког у оквиру обележавања Дана Републике у дистрикту.

Цвеће су на споменик погинулим припадницима Војске Републике Српске положили и делегација Народне скупштине коју чине Ања Љубојевић и Петко Ранкић.

Почаст српским браниоцима одали су и делегација из Владе коју чине министар унутрашњих послова Синиша Каран, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випотник, те министар правде Милош Букејловић.

Цвеће су положили и председавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, председник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић и представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

image