Русија

Песков: Гореће вам "челенџери 2" као и сви остали тенкови

Специјална војна операција ће се наставити, а западне испоруке тешких оклопних возила Украјини не могу да промене ситуацију на терену, поручио је портпарол Кремља
Песков: Гореће вам "челенџери 2" као и сви остали тенковиwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће тенкови "челенџер 2" које Велика Британија планира да испоручи Украјини, горети као и сви остали, а да ће циљеви специјалне операције бити остварени, преноси ТАСС.

"Специјална војна операција ће се наставити. Западне испоруке тешких оклопних возила Украјини не могу да промене ситуацију на терену, јер су ови тенкови у пламену и наставиће да горе. Циљеви специјалне војне операције биће остварени", поручио је Песков. 

Он је нагласио да Русија има негативан став према снабдевању оружјем и то не крије, док Велика Британија, Пољска и друге европске земље сада говоре о "новој рунди снабдевања Украјине напреднијом технолошком војном опремом".

"Они једноставно користе земљу као оруђе за постизање својих антируских циљева. Ништа то не може да промени", додао је портпарол.

Раније је канцеларија британског премијера Ришија Сунака саопштила да ће Велика Британија у наредним недељама у Украјину пребацити 14 тенкова "челенџер 2", а наредних дана ће почети обука украјинске војске за њихово коришћење.

Руска војска не гранатира стамбене објекте и друштвену инфраструктуру Украјине

Портпарол Кремља је нагласио да руска војска не удара по стамбеним зградама и социјалној инфраструктури Украјине.

"Ви сте и сами видели закључак неких представника украјинске стране који су рекли да је ова трагедија резултат дејства противваздушних ракета. Удари се изводе по војним циљевима – очигледним или прикривеним", рекао је Песков одговарајући на питање новинара како Кремљ коментарише покушаје Кијева да пребаци одговорност за уништавање стамбене зграде у Дњепру.

Саветник украјинског шефа кабинета председника Украјине Алексеј Арестович рекао је да се део куће уДњепропетровску срушио услед пада пројектила који је у суботу оборила украјинска ПВО. 

Кремљ демантовао гласине о сукобу између "Вагнера" и Министарства одбране

Песков је напоменуо да наводи о "сукобу" између Министарства одбране и групе "Вагнер" су производ манипулација информацијама које шири непријатељ.

"Тај сукоб углавном постоји у информационом простору. Народ зна своје хероје који служе у нашим оружаним снагама.  Они такође познају хероје из Вагнеровог одреда. Обојица ће заувек остати у нашем сећању", нагласио је.

"Некад су наши информациони противници задовољни, а некада се наши пријатељи понашају тако да нам такви непријатељи не требају, па треба да се смиримо. Сви раде заједничку ствар, сви се боре за своју отаџбину", објаснио је Песков.

О развоју новог концепта спољне политике

Песков је рекао да нови концепт спољне политике се дорађује и биће одобрен председничким указом.

"Нови концепт руске спољне политике се финализује и може се одобрити указом председника Руске Федерације, без одржавања великог састанка Савета безбедности. Он ће бити допуњен, а посао ће бити завршен", додао је.

image