Србија и Балкан

Нацрт статута ЗСО припремали и студенти са "Косова"

За две недеље јавности ће бити представљен нацрт, а из "Фридрих Еберта" кажу и да су они самоиницијативно" започели његову израду "како би помогли решавању питања ЗСО"
Нацрт статута ЗСО припремали и студенти са "Косова"© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Нацрт статута Заједнице српских општина, који је припремила немачка Фондација "Фридрих Еберт", јавности ће бити доступан за око две недеље, потврдили су за "Косово онлајн" из канцеларије те Фондације у Приштини.

Фондација на овом документу наводно ради још од 2015.године, а у његовој припреми учествовали су прво студенти и докторанти уставног права са Косова, а касније су им се прикључили и "експерти из Београда и бројни интернационални стручњаци".

Из "Фридрих Еберта" кажу и да су они самоиницијативно" започели његову израду "како би помогли решавању питања ЗСО".

Представник Фондације "Фридрих Еберт" у Приштини Рене Шле, пре два дана је изјавио да је нацрт статута Заједнице српских општина завршен.

Европска унија иначе је у априлу 2018. дала мандат Управљачком тиму за формирање ЗСО да Статуту заврши у року од четири месеца.

Без обзира на то што је посао завршен у предвиђеном року, о чему је у августу те године Управљачки тим службено обавестио ЕУ, из Брисела после тога нису оглашавали нити сазвали састанак на којем би тај документ био представљен.

Бриселски споразум чији је највећи део посвећен Заједници српских општина, потписан је још априла 2013. и од тада чека спровођење.

Актуелни премијер привремених приштинских институција Аљубин Курти упорно одбија сваку могућност реализације ЗСО, а претходних месеци ово питање је актуелизовано у покушајима наставка дијалога Београда и Приштине.

Власти у Приштини, упркос потписаном споразуму из Брисела, не желе да ЗСО има било каква извршна овлашћења, а замерају и "моноетнички" карактер Заједнице. 

image