Свет

Пољски председник: Аустријски став о Москви разбија европско јединство

Жао ми је што чујем такве ставове, од политичара из земље чланице ЕУ, Анджеј Дуда на Светском економски форуму
Пољски председник: Аустријски став о Москви разбија европско јединствоwww.globallookpress.com © Markiian Lyseiko/Keystone Press Agency

Пољски председник Анджеј Дуда критиковао је данас аустријског министра спољних послова Александра Шаленберга због његовог става да Европска унија претерује са увођењем санкција Русији.

Према Дуди, то је очигледно позивање на релаксирање санкција Москви, које "разбија европско јединство".

"Жао ми је што чујем такве ставове, јер када узмемо у обзир да ово говори европски политичар из земље чланице ЕУ, онда то несумњиво видим као разбијање европског јединства", рекао је Дуда на конференцији за новинаре на Светском економски форуму.

Поновио је да је Пољска снажан заговорник оштрих санкција Москви откако је Русија започела специјалну операцију у Украјини у фебруару прошле године.

"Али, као што видите, постоје људи који су спремни да послују без обзира на крв која се пролива. Сматрамо да крвопролиће треба зауставити, као и оне који су починили зло другом народу", рекао је Дуда.

Да подсетимо, шеф аустријске дипломатије Шаленберг је током састанка са француском колегиницом позвао европске земље да задрже осећај пропорције када кажњавају Русију, те да казнене мере као што је општа забрана издавања виза за све њене грађане, није пожељна.

"Запад би такође требало да тежи да остане уједињен у 2023. години. Запад мора да мисли и на дан после, недељу након тога и на месеце који следе. Понашање ЕУ данас, дефинисаће статус слободног света у наредним годинама", рекао је он.

Шаленберг је подвукао да Беч безусловно подржава Украјину у сукобу са Русијом.

image