Магазин

Шта нам доноси Сунце у Водолији од 20. 1. до 18. 2. 2023. године

Сунце у Водолији износи на видело тему воље. Добровољности. Самосталне одлуке. Изражену независност. Ситуације у којима смо потпуно аутономни. Решени. Та одлучност међутим не долази из катактера и храбрости, већ из неминовности. То је зато оно када кажемо "Ја не могу више!, "Нећу да трпим!" Али и када нас нека идеја и потпуно нова визија окрене на другу страну од оне где смо били до тада и то толико да ми више не видимо себе уопште у оном ранијем.
Шта нам доноси Сунце у Водолији од  20. 1. до 18. 2. 2023. године© wikimedia/Sidney Hall

Промени нам се и правац и фокус и циљеви. Ми и да хоћемо као да не можемо више на старо. Но, да би те одлуке стварно биле донете потребно је још нешто - бити свестан да кривих сем нас нема. Да генијалних сем нас нема. Да све заслуге и награде иду само нама, као и одговорност и последице. Док је Сунце у Водолији просто је немогуће да се вадимо на то да нешто нисмо знали, да нисмо били информисани, па ето, погрешили, да су други криви. Тога нема. Јер баш зато што зна све што треба да зна, Сунце у Водолији доноси одлуку супротно оној која се можда очекује. Баш зато што зна, човек се одважи и када има у виду да може извући дебљи крај и када зна да то носи са собом огромне одговорности. И када пружи прилику некоме за кога није сигуран - опет, ко је донео ту одлуку? Зато није други крив, јер увек смо ми добровољно пристали. Па зашто онда то радимо?

Зато што је развојно. Зато што без ризика, одговорности и неизвесности, док не дочекамо у будућности да видимо да ли смо добро урадили или не, ми се не мрдамо. Наш живот стоји у месту. Ништа се не дешава. Али је и развојно, јер смо преузели одговорност и донели одлуку. Живот сваког човека је заправо низ разних одлука. Па иако се консултујемо са пријатељима и стручњацима, на крају, ми смо ти који те одлуке доносимо. На нешто пристајемо или не пристајемо. И што је неко зрелији, духовно центриран и самосталнији, то је лакше.

Такође, те одлуке не долазе као код Девица или Шкорпиона након дугог размишљања, провера, тестова, анализа. То су одлуке које долазе у секунди. Нисмо ни знали да смо спремни. А у ствари, као да смо одувек били спремни. Рецимо, пар примера и најава:

  • неко ће сада поптуно неочекивано одговорити на апел са фејсбука да се удоми пас или мачка. Изненадиће и самог себе
  • након сусрета са пријатељем са којим се дуго нисте видели, јер је презаузет а могуће је и живи негде ван земље, неко даје отказ и постаје више самосталан
  • неко ће се нагло преселити јер је случајно видео оглас за стан који више одговара тренутним потребама
  • неко ће рећи породици, брату, сестри, окружењу о својим одлукама како ће да живи на даље, где, са ким, кога ће да воли. И биће спреман на потенцијални конфликт. Биће спреман на све, али и одважан и охрабрен својом вољом да себе заступа и да се не прилагођава на даље.
  • неко ће кренути на курс језика о ком до јуче није мислио или ће открити гледајући неки видео нешто занимљиво што може постати нова пасија од те секунде

 али и....

  • неко ће пробати кокаин
  • неко ће побећи од куће
  • неко ће затруднети са погрешном особом
  • неко ће прокоцкати поверење и љубав добре особе

И зато све Водолије али баш све - причају причу о њиховим прецима који су морали да донесу у животу радикалне одлуке без којих баш њих данас не би било. Међу њима може бити и оних који су све раскућили, коцкали се, грешили. Али и оних који су у правом тренутку готово налик пророцима доносили праве одлуке и спасили тако нечије животе. Одлуке које су промениле судбину не само том оцу или мајци, деди... већ целој породици и свим будућим потомцима те генетике. И зато што им је Сунце ту, у промену верују. У ризик такође. У прогрес.

Зато се не боје изазова, чак је изазов гарантовано узбуђење. Нелагодност такође. Јер Сунце ту тријумфује, ослобађа се нелагодности, стега, жели да изађе из сваког калупа. Отуда су дуго важили за ексцентричне, док и свет није почео да прати тај принцип и да се ослобађа. Да руши ригидне принципе јер није имао више ко да их поштује. Сви смо данас по мало Водолије и кад лично немамо тих потреба - рецимо не волимо ризик ни промене, више нам прија сталност и стабилност. Но, глобални токови су већ двадесет година такви да је промена једино предвидива. Да ништа више није правило нити се зна са сигурношћу. Колико год се разликовали, сви живимо у авангардном водолијском позоришту где је импровизација пожељна. Мора да се мисли толико брзо, да нисте ни свесни да мислите, а то је оно што називамо интуицијом. Интуитивно мишљење и авантуризам духа који би да стави себе у све могуће ситуације када би то могло и да се на тај начин развија и шири.

Зато је савет за овај период да дозволите себи ту вољу да вас понесе, да осетите надмоћ у нелагодности и како растете у самосталној одговорности која вас ослобађа сигурности. Сигурност је непријатељ водолијског периода. Неприлагођавање и непристајање су кључне. Индивидуалност и независност. И право на одлуке да их доносимо сами. А када неко дуго доноси сам за себе одлуке, он најчешће тешко слуша друге. Односно слуша али оне које сам препозна као ауторитет.

Ако сте Водолија, ово је период када је одлука да се не мењате, такође одлука. Да се држите свега што сте направили, установили, организовали и чак да то покушате да представите другима, убедите, наметнете јер сте за визију испред.

Ако сте Рибе, ово је време када вам је потребно да се осамите да бисте донели одлуку. Да медитирате, ћутите, да не причате на глас о плановима.

Ако сте Ован, ово је период када треба што више да будете у друштву других, поготово занимљивих, људи "обојених" искуством, који вас могу јако инспирисати и охрабрити да донесете важне одлуке.

Ако сте Бик, ово је време када изненађујете себе амбицијом да се пословно ширите, растете, али и да не попуштате надређенима у свему .

Ако сте Близанци, ово је време када вам треба нов ауторитет у знању, ново учење или када ћете ви другима бити тај аутортет и тако на многе утицати, ослободити их стега и охрабрити да буду одговорни и да доносе одлуке.

Ако сте Рак, сада је тренутак када вам управо нелагодност и када није све како сте хтели, мења правац и фокус у потрази за новим решењем. Моменат губитка и добитка. Храбре стратегије.

Ако сте Лав, сада ћете се наћи у окружењу које је потпуно различито од вашег. Још боље ако имате предрасуде, да бисте се ослободили. Уживаћете дивљење других, а период је плодан за нова познанства са специфичним људима које не срећете баш често.

Ако сте Девица, доносићете пословне одлуке одважно па вам брижност за укућане или друге неће бити приоритет, јер знате да је за све боље да сада не подилазите њиховим жељама.

Ако сте Вага, бављење спортом и промена режима живљења може бити добра одлука из ведра неба.

Ако сте Шкорпион, наредни период обележиће немогућност да се свима изађе у сусрет и да сви буду задовољни, поготово када је реч о укућанима. Ако знате шта бисте и како, онда ћете ви наметнути нове изазове њима. А ако не осећате да сте пред неком одлуком, онда очекујте да ће укућани наметнути организацију живота вама.

Ако сте Стрелац, моћи ћете да управљате свој ум у правцу који вам одговара. Један од ретких периода када можете имати надмоћ над својим мислима и дилемама. Визије.

Ако сте Јарац, моћи ћете да одолите чулима, лакоћи, заносу у ситуацијама у којима знате да је исправно не попуштати. Јачи сте од нагона, жеља, ма како да су јаке. Уживање, да - али не по сваку цену.

image