Спорт

Новак потврдио за РТ Балкан: Када тенис прихвати наш синдикат, борићемо се за Русе!

Српски тенисер Новак Ђоковић причао је о проблему са којим се сусрећу руски и белоруски тенисери на АТП туру и шта по том питању може да учини Извршни комитет Асоцијације професионалних тенисера
Новак потврдио за РТ Балкан: Када тенис прихвати наш синдикат, борићемо се за Русе!Getty © Mark Kolbe

Новак је након победе над Димитровом велики акценат ставио на његов здравствени статус.

"Причали смо. Стање није идеално, доста је неизвесности како ће се нога понашати. Околности су непредивидиве, свашта може да се деси. Један исхитрен потез, окрет, доскок може да изазове даље проблеме. Тако је било данас у неколико наврата, више него у другом мечу. Наставићу са том неком рутином опоравка, не тренирам данима између. Дајем себи што више простора да се нога опорави и доведе у прихватљиво, довољно добро стање", рекао је Ђоковић.

Српски тенисер је потом за РТ Балкан причао о раду Извршног комитета Асоцијације професионалних тенисера (ПТПА), чији је оснивач.

"Имали смо састанке, неколико њих. Извршни комитет играча смо саставили и окупили се у приватном амбијенту. Након тога смо организовали презентацију, присуствовали су извршни директор и 50-ак играча са различитих нивоа. То је организација играча која је отворена за све и ту нема никаквих рестрикција. Желимо да обухватимо што више играча, рангираних што ниже, јер је њима потребна највећа помоћ. То је главни проблем последњих 15 или 20 година, јако се мало посвећује пажња том почетном, првом нивоу професионалног тениса. Први ранг обухвата и покрива ИТФ, АТП покрива други степен, али то опет не мора да значи да се не стараш о тим играчима", изјавио је Новак.

Најбољи српски тенисер осврнуо се и на ситуацију у којој су руски и белоруски тенисери, којима је био забрањен наступ на појединим турнирима.

"Морамо сви да урадимо бољи посао и доста има ту ствари. Тек смо кренули, имамо неке моћне, утицајне и богате људе који су убацили велику суму новца како би финансирали структуризацију наше организације, што је сјајно. Имамо правну и финансијску основу, али да би ми дошли у ситуацију да се заговарамо за права неких играча, на пример руских, који су због ствари које нису тенис дошли у ситуацију која им је донела доста потешкоћа. Није им дозвољено да играју на Вимблдону и на другим неким турнирима, да не могу да носе своје заставе и такве ствари, то је само један пример. Да би ми као организација могли да будемо овлашћени и у позицији да преговарамо за њих, ми морамо да будемо прихваћени од стране тениског екосистема. То су ВТА, АТП, ИТФ, гренд слемови и то тренутно није случај. Ипак, има доста позитивних знакова и сигнала", одговорио је Ђоковић на питање РТ Балкана након меча.

Асоцијација професионалних тенисера, налик је тениском синдикату који је основао Новак Ђоковић у намери да се заступају права играча широм света.

Говорио је Новак и о наредном изазову на Аустралијан опену, домаћем тенисеру Алексу де Минору.

"Велики изазов. Сигурно ће атмосфера бити наелектрисана. Када имате искуство играња против Хјуита и осталих аустралијских играча, имам то искуство. Знамо се прилично добро, протеклих година смо гледали", закључио је Ђоковић.

Новак је говорио и о подршци коју има са трибина, али и добацивање током поена.

"Свестан сам да је у жару борбе, ја се изнервирам понекад због тога што се десило данас. Знам да је њихова намера добра. Не могу да кажем да сам љут. Ето, само нек покушају да кад је кренуо поен, битан сервис, да се коментари сачувају за после поена. Узбуђење је велико, прате људи, желе најбоље. Овакав меч је привукао пуно пажње, дозволио је људима да се осете као део тога. Није ништа страшно", истиче Ђоковић.

image