Србија и Балкан

Вучић: ЕУ тражи "Косово" у УН, не можемо да спречимо улазак у НАТО, могућ референдум

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Запад Србији прети политичким и економским санкцијама; поштоваће се Устав Србије
Вучић: ЕУ тражи "Косово" у УН, не можемо да спречимо улазак у НАТО, могућ референдум© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је у такозваном француско-немачком плану о Косову и Метохији тешко наћи било шта чиме би Србија била одушевљена, али да је он дефакто постао нови преговарачки оквир Европске уније.

"Сви смо претходних дана видели прву верзију, која се не разликује много од друге верзије у различитим медијима такозваног француско-немачког плана, али се плашим да нико није желео да говори о контексту и околностима и онима са чим се Србија заиста суочава", рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је додао да су претходни разговори били тежи него икада.

"Када гледате неки папир, лако је пронаћи више него безброј замерки, у овом папиру није лако пронаћи било шта чиме бисмо били одушевљени, напротив", рекао је он.

Према његовим речима, промењене су околности, Европа је дефакто у рату и желе да у свом дворишту, а Западни Балкан и територија Србије је њихово двориште, да ту буде све онако како они то желе.

"Поставља се питање, шта је још допринело ситуацији да се изађе са оваквим приступом и са дозом хитности од стране европских званичника подржаних Вашингтоном. Комплетан регионално-европски контекст је такав да после избијања украјинско-руског сукоба, да је то постало један од највећих проблема. Србија је на радару свима јер није увела санкције Русији, а затим и због сталних инцидената које је Куртијев режим изазивао, намерно желећи да нас изазива", рекао је Вучић.

"У самом плану нема експлицитног признавања Косова"

"Приштина тражи сукоб да би Србија ушла у сукоб са НАТО и да би избегла формирање ЗСО", рекао је он.

Како је навео, преговарачи су дошли да Србији предоче свој план, и да нас суоче са оним што су у њега ставили, а у његовом прављењу Србија није учествовала ни на који начин.

"У самом плану нема експлицитног признања Косова, иако су прикрили чињеницу да постоји имплицитна обавеза да се не противимо уласку Косова у УН. Они су све то прихватили, тиме је тај план постао дефакто нови преговарачки оквир за Републику Србију", рекао је он напомињући да су план прихватиле чланице ЕУ које нису признале независност "Косова".

Додао је да "нама нема напретка ако не будемо радили, ни у Европи, ни било где ако по том питању не сарађујемо".

Вучић је поновио да се залаже за компромисно решење, али да не види да је то могуће са такозваним косовским премијером Аљбином Куртијем.

"Одувек сам сматрао да је замрзнути конфликт најгоре решење, јер ћемо имати убијања или рањавања Срба на дневном нивоу. Сматрао сам да треба да тражимо компромисно решење, и да треба даље да га тражимо", рекао је Вучић.

Он је додао и да Приштина тражи сукоб јер жели да увуче Србију у сукоб са НАТО, а како би избегла формирање ЗСО.

"Људи су хапшени ни због чега, због санитетске опреме, пуцано је на децу због бадњака, запад је скочио јер је Рада Трајковић седела на клупици два сата, а не јер је Делевић изрешетан или нападнута деца. Морамо да разумемо да су они осудили Србију за барикаде, а нису хтели да чују зашто су то урадили. Ми смо за то криви, а не шиканирање и напади на Србе, одузимање права Србима. То је њихова визура", рекао је Вучић.

Како је навео, Србији се прети да ће се суочити са свеобухватним мерама у економском смислу који ће јој наштетити ако не прихвати план.

"У разговору са петорком у другој реченици ми је речено да морамо да прихватитимо план који је постао нови преговарачки оквир, ако га не прихватитимо суочићемо се са прекидом процеса европских интеграција, заустављањем а затим и повлачењем инвестиција и економским мерама које ће нанети штету Србији, то је поновљено три пута у разговору и сваки пут сам снажно реаговао", рекао је он.

"Рекао сам шта је за Србију неприхватљиво"

Вучић је напоменуо да је истакао шта је за Србију неприхватљиво и додао да опозиција на том питању неће доћи до власти јер ће он прихватити све на себе и "купити време Србији".

Ипак, Вучић је казао да не можемо да спречимо улазак "Косова" у поједине међународне организације, попут Савета Европе и НАТО и додао да је сигуран у то јер је видео одлучност Американаца да ће то у наредним месецима моћи да буде завршено.

"Следи нам тешка борба за Заједницу српских општина", рекао је Вучић. "Она није и не може бити невладина организација, има своја 22 принципа који су потписани у Бриселу. Зна се како она треба да изгледа."

Он је рекао да Србија жели компромис и дијалог, да покаже конструктивни приступ, да обе стране морају да чине уступке, али је проблем у томе када видите да једна страна може да ради шта хоће и да за то буде награђена.

"Све ово су биле акције Куртија и његовог режима. Награђени су добијањем безвизног режима са ЕУ, пријемом њихових папира за ЕУ, суштинским уласком у Савет Европе, кад год он буде био. За све су их наградили те земље, говорећи нама како је Курти тај који прави проблем, али у свим медијима окривљујући Србију", рекао је он.

"Нити смо шта потписали, нити негде има наш параф"

Према речима Вучић, морамо да покренемо разговоре унутар нашег друштвао Косову и Метохији.

"Наш план је да радимо много више, много јаче", рекао је он додајући да је план да у свему покушамо да будемо најбољи наводећи економске податке о развоју Србије.

Како је рекао, био је "довољно снажан да у лице петорици великих кажем шта је то што ћу преузети на себе а према чему изражавам велику забринутост"

"Нити смо шта потписали, нити негде има наш параф, ми смо само суочени са чињеницама", рекао је он и додао да када дође до тога са тим ће бити упозната и Народна скупштина и целокупно друштво.

Најавио је да ће наредних дана позвати све представнике посланичких група из Скупштине који желе да чују, и обавестити их како су текли преговори, шта се иза свега чује и тражити значајнију улогу паламента и владе.

"Да ли сам у неком тренутку могао да кажем "изађите напоље, нећемо да разговарамо ни о чему?" Могао сам, али хоћу да људи знају које су последице. Био би нам укинут визни режим са ЕУ... Друго би било да нема више инвестиција, затим повлачење инвестиција... А да вам не причам шта би за Србију значило да буде на било који начин изолована", казао је он.

Могућ референдум

Вучић је рекао да је пред нама тежак период и "биће нам потребно много више труда и рада како бисмо све могли да превазиђемо", те да ја важно да покажемо да желимо мир у региону.

"Када будемо суочени са тим коначним захтевима, онда ће се о томе изјашњавати и Народна скупштина, можда и народ, можда и све друге институције политичког система Републике Србије", рекао је он.

Говорећи о томе шта је одлучено на седници Владе, Вучић је казао да су договорени тактички потези, ко ће шта да преузме на себе.

"У сваком случају сачуваћемо грађане Србије - ако је избор да на једној страни имамо санкције, а нема горих санкција од повлачења инвестиција, или ћемо са друге стране да прихватамо све одмах, што значи Косово у УН, ја сам за онај пут компромиса колико је могуће борити се.
Више се не говори о међусобном признању, што значи да смо ипак нешто постигли, не говори се да морамо да гласамо за, можемо да гласамо и против, али да морамо да прихватимо њихово чланство", појаснио је он.

Говорећи о сукобу у Украјини, Вучић је рекао да верује да ће стање бити још горе, да ће се сукоби проширити.

"То се неће смиривати, само ће да се шири. Ви сада видите да то више није Русија - Украјина, па мала помоћ. Ускоро ће да се прошири и на неке друге територије, наше је да то не буде наша територија. У таквим условима, овакви захтеви биће само снажније и јасније постављани пред нас. Све ће тећи овако као што сам рекао, док не будемо морали да се изјаснимо по том питању", рекао је он.

Подсетимо, данас је одржана седница владе на којој је Вучић министре обавестио о преговорима са високом западном делегацијом.

Састанак са западном "петорком" председник је описао као један од најтежих дана за Србију. Истакао је да нам је "потребно јединство због онога што нас чека у будућности".

Вучић је синоћ имао и састанак са најближим сарадницима у седишту СНС-а.

Према писању медија, на састанку је било несугласица и позива да се одбију преговори са САД и ЕУ. На те несугласице је, како се наводи, реаговао председник Вучић и рекао да ако неко мисли да може боље од њега да води државу, он је спреман да им то препусти и потом отишао са састанка.

image