Магазин

Амерички исељеници у Паризу желе да "Емили у Паризу" оде кући

Прави амерички исељеници у Паризу, жале се да им јунакиња Нетфликсове хит серије "Емили у Паризу" даје лошу репутацију. Емили је девојка која је обучену у врхунску моду и која једва говори француски и не представља реалну слику америчких жена у Француској.
Амерички исељеници у Паризу желе да "Емили у Паризу" оде кућиGetty © Pascal Le Segretain

"Емили је дрска, наивна и обучена у металик плаве чизме до колена и представља све оно непријатно што се трудила да не буде. Ми се толико трудимо да не будемо ружне американке, а ево Емили са својим страшним нагласком и блиставом одећом, виче на Французе на енглеском и очекује да је разумеју", рекла је Памела Друцкерман, америчка књижевница из Мајамија која живи у Паризу, преноси "Хедтопикском".  Друцкерман се  жали да је серија третирала Париз као "дводимензионални цртани филм", јер Емили никада не иде метроом и никада не наилази на бескућнике, па све делује као да путује у наносекундама кроз Париз, баш као у цртаћу.  

Сличног мишљења су и корисници ТикТок мреже који су у својим видео објавама објашњавали разлику међу стварним Паризом и људима у њему и начина на који је све то представљено у серији. 

Међу америчким грађанима постоји дуга традиција обожавања Париза, посебно међу уметницима - од Хемингвеја до Вудија Алена. Већина је романтизовала француску престоницу, па у њиховим делима делује као да су улице Париза окупане парфемом Шанел број 5.

Жерар Аро, бивши амбасадор Француске у Вашингтону, познат по приређивању фантастичних журки које би сигурно одушевиле Емили, рекао је на друштвеним мрежама, да не гледа серију јер "У Француској, то има репутацију типично америчке мешавине клишеа и сентименталних момената".

"Не познајем никога у Паризу ко се облачи као Емили, нити било коју жену од 20 година која носи "Скјапарели", да иде да купи себи кроасан ујутру", рекао је Кристијан Ј. Нилсен, креативни директор модне куће "Ерве Леже", који је радио скоро деценију у Паризу као дизајнер за "Диор".

image
VV inauguration
banner