Спорт

Новак: Циципас ће играти меч живота, нисам третиран фер

Српски тенисер Новак Ђоковић након историјског пласмана у 10. финале Аустралијан опена причао је о наредном изазову, третману који има у спортској јавности, коментарима тениских стручњака и легенди, али и стварима које се дешавају током утакмице
Новак: Циципас ће играти меч живота, нисам третиран ферGetty © Lintao Zhang

Ђоковић је на импресиван начин елиминисао Томија Пола са 3:0, по сетовима 7:5, 6:1, 6:2.

Амерички тенисер након меча коментарисао је да га је Новак "разбио".

"Шта рећи? Не може јача порука да се пошаље када издоминирам. Они увек прате моје мечеве, траже предности, мане. Траже недостатке у игри. Што доминантније одиграм, то боље. Онда знам да сам у главама тих играча. Знају да морају да одиграју меч живота да би ме победили. Импонује ми, драго ми је", рекао је Новак.

Ђоковић је прокоментарисао број познатих личности које прате његове мечеве.

"Наравно да ми је драго и да ми импонује када долазе познати људи, који воле да гледају тенис, надам се да ме поштују. Ко год био на трибинама, трудим се да одиграм најбоље што могу, победим и унесем енергију која може да остане за све њих упечатљива, запамћена. Претпостављам да су сви они пратили тенис и раније."

Наредни противник, у великом финалу Аустралијан опена, биће му Стефанос Циципас.

"Нема нешто много тајни. Нисмо играли једино на трави. Он је доста сазрео, има 25 година. Вероватно је на врхунцу својих способности. Ово је можда меч његовог живота. Игра за број један, за први Гренд слем против мене. Биће мотивисан. Игра добро, напредовао је. Знам шта ми је чинити, знам како да се тактички спремим. Пружао сам овде неке од најбољих партија. Спреман сам да идем до краја против њега. Пет сетова, пет сетова, пет сати, пет сати. Радујем се. Ово финале је очекивано."

Новак је из ложе имао подршку др Маријане Ковачевић.

"Не могу да вам одајем детаље. Сигурно је да сам захвалан што је дошла пре неколико дана. Пре ње сам имао доста третмана са разним људима по Мелбурну. Покушао сам да дођем до што више стручњака који би могли да ми помогну. Сетили смо се и Маријане, која је прошла пола света да дође овде. Захвалан сам јој, њен рад ми је пуно помогао. Осећам бенифиције на терену

О односу са Агасијем:

"Нисам се чуо неко време са Агасијем. Иначе смо у контакту. Имали смо професионални однос, остали смо пријатељи. После тога је радио са Димитровим, сада заједно са Штепанеком помаже Корди. Он је неко кога изузетно волим, поштујем. Легенда нашег спорта. Револуцију је направио у спорту, пре свега игром, али и карактером. Пуно нових фанова је довео у тенис. Он ће увек остати за мене велика легенда и неко кога ценим. Сама чињеница да сам неки његов рекорд оборио је за мене сан. Њега и Сампраса сам највише гледао. Будио сам се ноћу да их гледам. То су два тенисера која су обележила моје детињство"

Српски тенисер говорио је о томе да ли је свестан свог успеха, као и третмана који има код страних медија.

"Свестан сам, али и они јесу, само можда не желе да буду, али то је друга прича. Знате начин на који сам третиран у спортској јавности, да ли је фер или не... Свестан сам, да нисам, тешко да бих био овде. Сама чињеница да имам прилику да опет направим историју је нешто што ме страшно мотивише, инспирише. То је један од највећих разлога зашто путујем по свету и неке ствари радим по хиљадити пут. У неким стварима уживам, благословен јесам и захвалан сам. У некима не, као што је раздвојеност од деце. Али увек може да се избалансира. И даље играм у форми да могу да освајам Гренд слем титуле. Док год је тако, увек има разлога наставити даље. Имам подршку од најмилијих. Имам љубав и страст према спорту. Играм са сином, волим да играм с ким год. Нисам засићен. Другачија су моја гледања сада него што је било пре 10 година. Свака прилика је златна прилика. На ово гледам као на неки пресудан моменат, као на последње финале. Знам да неће бити, али тако приступам. Даћу све од себе да освојим нову титулу"

image
VV inauguration
banner