Свет

Почиње обука на "челенџерима": Украјинскa тенковскa посадa стиглa у Велику Британију

Кабинет премијера Ришија Сунака саопштио је да ће та земља Кијеву послати 14 тенкова "челенџер 2" и да ће обучити тамошњу војску да их користи
Почиње обука на "челенџерима": Украјинскa тенковскa посадa стиглa у Велику БританијуGetty © Omar Marques/Getty Images

Након најаве да ће Лондон обучити украјинске војнике да управљају "челенџерима 2", прва тенковска посада допутoвала је у Велику Британију, преносе "РИА Новости".

"Украјинске тенковске посаде стигле су у Велику Британију да почну обуку. Велика Британија ће Кијеву испоручити тенкове 'челенџер 2' паралелно са партнерским земљама у свету", написало је британско Министарство одбране на Твитеру.

Велика Британија је најавила да ће Украјини послати 14 тенкова "челенџер 2" и да ће обучити тамошњу војску да их користи, саопштио је кабинет премијера Ришија Сунака.

"Четрнаест тенкова кренуће у Украјину у наредним недељама. Велика Британија ће почети да обучава украјинске оружане снаге за управљање тенковима и топовима, што је наставак помоћи Уједињеног Краљевства у оквиру које је више од хиљаду украјинских војника обучавано у земљи последњих шест месеци", прецизира се у саопштењу.

Напомиње се да ће Лондон Кијеву обезбедити око 30 артиљеријских система АС90, самоходно артиљеријско оружје које користи британска војска.

Премијер је позивао савезнике да што пре пошаљу подршку планирану за 2023. годину како би се постигао максималан ефекат.

Раније је Русија послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да "пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће само имати негативан ефекат.

image