Свет

Енглеска војска у незапамћено лошем стању: Муниције имају за само неколико сати рата

У армији Велике Британије ускоро би могло да буде мање од 76.000 људи, а чак ни тај мали број војника не прође адекватну обуку
Енглеска војска у незапамћено лошем стању: Муниције имају за само неколико сати ратаwww.globallookpress.com © Larissa Schwedes/dpa

Велика Британија би могла да исцрпи своје залихе муниције за само неколико сати уколико буде "увучена" у велике борбе, изјавио је бивши командант Ричард Баронс.

Баронс, који је раније био на челу команде здружених снага Уједињеног Краљевства, тврди да су британске оружане снаге прилично неспремне за борбу - "мање него у било ком тренутку кога се можемо сетити".

Упозорио је да би у армији Велике Британије ускоро могло да буде мање од 76.000 људи, а чак ни тај мали број војника не прође адекватну обуку. Додао је да би требало удвостручити број резервиста - на 60.000 војника.

У неславном стању је и опрема која се налази у поседу војске, па тако британски тенкови, оклопна возила и артиљеријска оруђа углавном датирају из претходног века.

Бернс за "Сан" каже да би војска у случају сукоба, то јест "за време ужурбаног поподнева" могла да остане без кључног наоружања, зато што земља већ годинама не производи довољно муниције.

Истиче да су Краљевска морнарица и ваздухопловне снаге "у бољој форми" и да се могу похвалити "изванредном модерном опремом". Међутим, без искусног особља, муниције и резервних делова то није довољно на бојном пољу.

Бивши командант оценио је да би Велика Британија требало да се фокусира на Европу и тврди да "преокрет ка Азији може да сачека". Он је позвао Лондон да уложи у дронове, ракете и могућности сајбер и електронског ратовања.

Што се тиче Русије, Баронс је проценио да ће британска војска морати да потроши 3,67 милијарди долара ове године и сваке године у наредној деценији, да би могла да се носи са "нападом изненађења".

image