Србија и Балкан

На Пештеру и Голији незапамћена мећава, завејане десетине села (ВИДЕО)

Тешке машине новопазарских "Путева" јутрос су на терену где током читавог преподнева траје борба да се пробију снежни наноси
На Пештеру и Голији незапамћена мећава, завејане десетине села (ВИДЕО)© Зоран Шапоњић

Читаве ноћи трајала је незапамћена мећава, на Пештерској висоравни, на Голији, а јутрос су на овом подручју десетине села под снежном блокадом.

"Страшна мећава... Дувало је читаве ноћи. Јутрос, буквално не можемо из куће, около су сметови на све стране. Сви путеви су завејани, не можемо никуд ни са теренским возилима ни са тракторима. Незапамћено", прича јутрос за РТ Балкан Радоје Куч, поштар у пензији из села Долиће код Карајукића Бунара.

Радоје је читав живот провео на Пештеру, годинама из сметова по локалним путевима спасава завејане, зна добро шта су пештерске мећаве, колико су опасне по живот, каже, да је јучерашње и ноћашње невреме једно од најтежих које је запамтио.

Председник општине Сјеница Муниб Мијагић каже да је јуче и током ноћи пало доста снега, проблем је, међутим, јак ветар који на све стране, посебно према Месној заједници Баре, према Карајукића Бунарима, Долићима, Углу, Кладници, прави велике сметове.

"Јутрос смо ка завејаним селима упутили више од 30 тешких машина, радићемо и дан и ноћ да завејане људе спасавамо из блокаде", каже Мујагић.

Магистрални пут од Новог Пазара ка Сјеници, на деоници од Белих Вода према Брњици и јуче поподне и ноћас био је затворен за саобраћај. Тешке машине новопазарских "Путева" јутрос су на терену где током читавог преподнева траје борба да се пробију снежни наноси. Добром организацијом надлежних зимских служби, полиције, избегнуте су сцене од пре две године када се један човек смрзнуо у колима.

Током ноћи полиција је на овој деоници евакуисала више људи који су били у колима заглављеним у сметовима. Из Сектора  за ванредне ситуације јутрос апелују на возаче да без преке потребе не крућу пут Сјенице, Пешерске висоравни, Голије.

"Јуче током поподнева мећава је била толико јака, толико јако је дувао ветар да у појединим тренуцима нисам из машине видео ни метар испред себе. То су тешке и јако опасне ситуације. Најтеже је, као и обично било код Голијског пута, даље према Брњици", прича јутрос за РТ Балкан, Мирсад Шеховић, машиниста новопазарских "Путева" који годинама већ води тешку борбу са сметовима, посебно на најопаснијој деоници од Дуге Пољане према Брњици, Штављу и даље према Сјеници.

Мирсад је пре равно две године, 6. фебруара 2020. када је на Пештеру беснело невреме по снази равно јучерашњем, из сметова спасио Јелену Антонијевић Трмчић и још две девојке, чија су кола на путу код Брњице била завејана, затрпана снегом.

"Нас три биле смо завејане у колима, беспомоћне, када се појавила велика `улта`. Напољу је страховито дувало, машину смо виделе тек кад је пришла, буквално на метар од нас... Машином су очистили пут, онда је један од возача кренуо испред нас, али, ја од ветра, снега, нисам видела ни хаубу кола. Тада је један од људи изашао из те велике машине, кренуо испред нас пешке да нам показује пут, скидао рукама снег са моје шофершајбне, у једном тренутку упао је смет испред, нестао", испричала нам је тада Јелена.

"Сећам се Јелене и тог дана... Била је збуњена, питала ме, кад смо их нашли у снегу, шта да ради... Помогао сам јој да се окрене на путу, иза су била још двоја кола, наша машина којом је управљао Мујо Реброња ишла је напред, ја сам ишао тик испред и поред Јелениних кола,  чистио јој шофершајбну, показивао куда да вози, видљивост је била мања од метра, ништа се није видело, ветар је страшно дувао", присећа се тог дана и дан данас Мирсад.

Само те ноћи пре две године, Мирсад и Мујо извукли су из сметова код Голијског пута двадесетак возила, спасили више десетина људи. 

У Сјеници је јутрос температура била минус девет степени, а снега  тридесетак сантиметара али је ветар који ствара сметове и даље дувао.

"Од јуче немамо струје. Јуче и ноћас били смо завејани, јутрос је, срећом, до нас стигла машина, пут је прочишћен, него, бојимо се да ветар који и даље дува поново не завеје пут. Сва околна села ноћас су била завејана", прича јутрос Неле Којовић који са супругом и петоро деце живи у селу Баре које је на око 40 километара од Сјенице близу границе са Црном Гором.

Тешко невреме трајало је читаве ноћи и на Голији. Машинисти ивањичких путева Ацо Бојовић и Микан Раковић јуче су до ноћи чистили пут преко Преког брда ка Одвраћеници, све оно што су током дана очистили, мећава је ноћас поравнала. Јутрос, све чисте из почетка.

И јутрос је најтеже на правцима од Голијске Реке према одвраћеници и даље према Рашки, према Дугој Пољани.

image