Србија и Балкан

Курти: Прихватам француско-немачки план; Замка за Београд као у Рамбујеу?

Премијер привремених приштинских институција навео је да предлог ЕУ сматра "солидном платформом за напредовање"
Курти: Прихватам француско-немачки план; Замка за Београд као у Рамбујеу?© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти прихватио је предлог Европске уније за нормализацију односа "Косова" и Србије, који се, како наводи "Албанијан пост", не фокусира на признавање, већ регулише неке друге аспекте између потписница према повељи Уједињених нација.

"Прихватамо предлог ЕУ за нормализацију односа између Косова и Србије и сматрамо га добром основом за даљу дискусију и солидном платформом за напредовање", написао је Курти на Твитеру, након састанка са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Од када је постао премијер, Курти је тврдио да не прихвата ниједан споразум који нема "међусобно признање у средишту", тиме имплицирајући да неће потписати ниједан документ у коме Србија не прихвата Косово као независну и суверену државу.

Наводио је да је идеја да се споразум о признању потпише на крају преговарачког процеса.

Претходно је истицао да је европски предлог, познатији као француско-немачки предлог, добра основа за разговоре, али је у овом статусу, после састанка са Лајчаком, први пут да је написао "да смо прихватили предлог".

Куртијево изненадно прихватање француско-немачког плана, мења позицију Београда, који је сада доведен у ситуацију предлог прихвати, или одбије. 

Упадљиво је да се све ово дешава баш на годишњицу почетка преговора у Рамбујеу 1999. године, када је Србија, у сценарију сличном овом најновијем у коме је Курти у главној улози, тада упала у замку Запада.

Тада је, наиме, Америка, "иза кулиса" преговора, инструисала представника косовских Албанаца Хашима Тачија како да се понаша.

Према изјави Албанца Ветона Суроија, који је такође био укључен у преговоре у Рамбујеу, америчка државна секретарка Медлин Олбрајт саветовала је Тачија на следећи начин: "Она му је говорила, ти потпиши, Срби не потписују, ми бомбардујемо. Ти потписуј, Срби не потписују, и имаћеш НАТО унутра. Дакле, све је на вама."

image