Србија и Балкан

Курти: Прво узајамно признање, па тек онда формирање Заједнице српских општина

Заједница српских општина би могла да буде формирана тек након међусобног признања, поручио премијер привремених приштинских институција
Курти: Прво узајамно признање, па тек онда формирање Заједнице српских општина© AP Photo/Bundas Engler

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да се залаже да са Београдом прво постигну споразум о обостраном признању, па да онда буде формирана Заједница српских општина.

Такозвани француско-немачки предлог за Косово и Метохију Курти је у интервјуу за турску радио-телевизију "ТРТ Ворлд" назвао добром основом за даље преговоре зато што он "имплицира де факто признање и подразумева концепте независности, територијалног интегритета, суверенитета, демократије, владавине права".

На питање о изјави  заменика помоћника америчког државног секретара Габријела Ескобара да ЗСО мора да буде формирана, Курти је рекао: "Морамо бити опрезни и поштени".

Како пишу албански медији, а преноси РТС, Курти је између редова признао да би прихватио опцију формирања ЗСО, али тек након међусобног признања.

"Воља народа Косова, уставност и законитост су ствари које су ме натерале пре свега да кажем узајамно признање, па ће тек онда доћи до некаквог удруживања", рекао је Аљбин Курти. 

Подсетимо, Приштина је 2013. Бриселским споразумом и споразумом из 2015. прихватила обавезу да формира Заједницу српских општина, али до данас није учинила ништа да она буде формирана.

image
VV inauguration
banner