Свет

Естонска премијерка: ЕУ да купи војну опрему за Украјину као што је вакцине за ковид-19

Цена сваке сумње и одложене одлуке расте, а предложена иницијатива ће убрзати процес и Кијев ће добити војну помоћ у року од неколико месеци, а не година, рекла је Каласова
Естонска премијерка: ЕУ да купи војну опрему за Украјину као што је вакцине за ковид-19© Tanjug/ Geert Vanden Wijngaert (STR)

Земље Европске уније треба да започну заједничку куповину војне опреме за Украјину, као што су то урадиле са вакцинама за време ковида-19, предложила је премијерка Естоније Каја Калас по доласку на самит ЕУ у Бриселу.

"Императив је да убрзамо пружање војне помоћи Украјини. Знамо колико оружја имамо на залихама, али морамо учинити више и морамо послати јасан сигнал европској одбрамбеној индустрији да производи више. Верујем да бисмо могли да користимо механизам сличан оном који смо користили у случају вакцина – Европске земље ће издвојити средства, Европска комисија ће купити опрему која ће онда директно да оде у Украјину", рекла је премијерка.

Према њеним речима, цена сваке сумње и одложене одлуке расте, а предложена иницијатива ће убрзати процес и Украјина ће моћи да добије војну помоћ у року од неколико месеци, а не година.

Каласова се дотакла и питања пребацивања борбених авиона у Украјину, и напоменула је да Естонија нема неопходне авионе, па би друге "демократске земље" требало да донесу одлуку.

Естонска премијерка сматра да би земље ЕУ сада замрзнуту руску имовину требало да предају Украјини, а да се за исту "касније обрачунају" са Москвом.

"Потребно нам је јединствено европско решење. Русија има потраживања према Европи јер је имовина овде замрзнута, и ми имамо ту имовину. Русија уништава Украјину, тако да Украјина има потраживања према Русији. Ако та средства усмеримо ка Украјини, са Русијом ћемо се обрачунати накнадно, јер сада Украјина има претензије према Русији да врати све што је уништено, па се то може урадити на овај начин", предложила је Каласова.

У ЕУ се тренутно води активна дискусија о могућим начинима коришћења средстава Централне банке Русије и руског бизниса замрзнутих на Западу у интересу Украјине. Раније је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила да се руска имовина конфискује. Међутим, ЕУ је касније признала да нема закона који дозвољавају конфискацију руског новца у Унији.

Уочи самита ЕУ, који се одржава у Бриселу од 9. до 10. фебруара, извор близак високим европским званичницима је рекао да Унија тренутно разматра коришћење средстава Руске централне банке за обнову Украјине, али не и конфискацију.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је замрзавање назвала крађом, уз напомену да ово није прва година да тај феномен постоји и да ЕУ циља не само на приватне фондове, већ и на руска државна средства.

image