Русија

Русија смањује производњу нафте за 500.000 барела дневно, одмах скочила цена

Нећемо продавати нафту онима који учествују о ограничавању цене, поручио Новак
Русија смањује производњу нафте за 500.000 барела дневно, одмах скочила ценаwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Заменик руског премијера Александар Новак саопштио је да ће Русија у марту смањити производњу нафте за 500.000 барела дневно, односно за пет одсто.

"Нећемо продавати нафту онима који директно или индиректно учествују у ограничавању цене нафте," рекао је Новак, преноси Ројтерс.

Најава руских власти довела је до скока цене нафте, па је тако цена нафте "брент" порасла за чак 2,6 одсто, чиме је поништен ранији пад.

Новак је раније у фебруару рекао да је производња у Русији у јануару остала на нивоу децембра, око 9,8-9,9 милиона барела дневно, а почетком фебруара је била на истом нивоу.

Он је крајем прошле године најавио да је Русија, због ограничења цена руске нафте у ЕУ и земљама Г7 спремна да смањи производњу нафте почетком 2023. године за пет до седам одсто, односно за 500 до 700 хиљада барела дневно.

Западне нафтне санкције ступиле су на снагу 5. децембра 2022. године, подсећа агенција.

Европска унија, земље Г7 и Аустралија увеле су ограничење цене руске нафте за поморски транспорт од 60 долара по барелу.

image