Спорт

"Бум! Бум! Свет против Бориса Бекера" – филмска прича о пропадању славног тенисера

Каријера човека који је прешао пут од најмлађег шампиона Вимблдона до ухапшеног и осуђеног преваранта сада је преточена у документарни филм
"Бум! Бум! Свет против Бориса Бекера" – филмска прича о пропадању славног тенисераGetty © Steve Powell / Staff

Легендарни немачки тенисер Борис Бекер, који је због карактеристичног начина игре у младим данима добио надимак "бум бум Бекер", рано је осетио како је на врху, а онда и како изгледа дотаћи дно.

Са 17 година је, тада још популарном сервис-волеј игром, освојио Вимблдон и започео каријеру коју је завршио са шест гренд слем трофеја од укупно 15 титула.

Она је преточена у филм под називом "Бум! Бум! Свет против Бориса Бекера", који ће имати премијеру у недељу на чувеном фестивалу Берлинале.

"Веома је тешко освојити Вимблдон са 17 година", рекао је Бекер пред велики догађај.

"Морате да будете мало луди да бисте прешли границу и урадили ствари које нико до тада није остварио."

И у овом документарцу ће бити речи о звезданом путу који се претворио у пакао – од зависности од таблета за спавање, до затворске казне од осам месеци због утаје пореза и лажираних прихода.

"Очекујете да светски спортски шампиони буду као сви остали, али нисмо. Имати такав ментални приступ... У правом животу то је проблем", додао је Немац.

Филм аутора Алекса Гибнија дело је обожаватеља који комбинује детаље са терена са интервјуима великана "белог спорта", укључујући тренутног "броја 1" Новака Ђоковића, потом Јона Циријака, Румуна који га је открио, али и љутих ривала Џона Мекинроа и Бјерна Борга.

"Оно што волим код Бориса јесте то што је он, за разлику од многих спортиста, одличан приповедач", истакао је Гибни.

Да би пренео тај осећај драме, рекао је да је замислио филм као "доку-вестерн", користећи музику Енија Мориконеа.

Последњи интервју снимљен је два дана пре него што га је суд у Лондону осудио на затворску казну прошлог априла.

"Нисам знао како ће ми изгледати остатак живота", признао је Борис, који је пре неколико година био Ђоковићев тренер.

Бекер, који је сам себе описао као филсмог фана са слабошћу према глумцима који су "лоши момци", попут Шона Пена, Џека Николсона и Марлона Бранда, тешко је могао да сакрије своје одушевљење што је радио као филмска звезда, али је признао да више не може да удара лопту као некада.

"Играо сам веома физички и имао много повреда. Не могу да кажем колико ми је делова тела замењено", рекао је некадашњи краљ моћног сервиса.

"Живот тениске машине за побеђивање је много тежи него што изгледа."

image
VV inauguration
banner