Економија

Рат у Украјини уништио привреду Немачке: Платили 160 милијарди евра

БДП по глави становника у највећој европској економији биће 2.000 евра нижи него што би иначе био, рекао је шеф Немачке индустријске и трговинске коморе Питер Адријан
Рат у Украјини уништио привреду Немачке: Платили 160 милијарди евра© Tanjug/AP Photo/Markus Schreibe

Рат у Украјини коштаће немачку привреду око 160 милијарди евра или око 4 одсто њене бруто домаће производње, рекао је шеф Немачке индустријске и трговинске коморе Питер Адријан.

То значи да ће БДП по глави становника у највећој европској економији бити 2.000 евра нижи него што би иначе био, рекао је Адријан, а пренео Ројтерс.

Индустрија чини већи удео у привреди Немачке него у многим другим земљама, а сектор је највећим делом енергетски интензиван, што значи да су немачке компаније посебно тешко погођене скоком цена енергије, који је прошле године достигао рекордне вредности у Европи.

Немачка индустрија ће платити око 40 одсто више за енергију 2023. него 2021. године, наводи се у студији "Алијанц трејда" за прошли месец.

"Изгледи раста за 2023. и 2024. су стога нижи него у многим другим земљама", рекао је Адријан, додајући да је то био случај и прошле године.

Немачка, која се деценијама ослањала на релативно јефтин руски гас који је испоручиван преко гасовода, сада плаћа изузетно високе цене енергије у поређењу са Сједињеним Државама које имају сопствене резерве природног гаса, док Француска има обиље нуклеарне енергије.

"Цена гаса је око три до пет пута виша него у Сједињеним Државама", рекао је Адријан, додајући да је струја четири пута скупља него у Француској.

Немачки извозни суфицит у 2022. био је на најнижем нивоу од 2000, објавио је немачки Савезни завод за статистику (Дестатис).

Спољнотрговински биланс смањен за више од половине са +175,3 милијарде евра у 2021. на +79,7 милијарди евра, што је последица наглог повећања цена за увоз енергије.

У трговини са Кином, која је 2022. године пала са 2. на 4. место најважнијих земаља увозница немачке робе, Немачка је забележила највећи трговински дефицит од 1950. године.

image
VV inauguration
banner