Видео

Нова епизода "Локомотиве": Српска морнарица, Минхенска конференција и родно сензитивни "Оче наш"

Са гостом Вуком Ристовићем, аутори су разговорили о искуствима са путовања по Азији, Источној Европи и Латинској Америци и о томе зашто је Запад "досадна дестинација", квизовима и изградњи успешног Јутјуб канала
Нова епизода "Локомотиве": Српска морнарица, Минхенска конференција и родно сензитивни "Оче наш"None

Шта су главне поруке Минхенске безбедносне конференције, и како се поводом њих осећају талибани, шта треба да ради српска морнарица, и које су главне поруке руског председника у обраћању руској Федералној скупштини, само су неке од тема нове епизоде подкаста "Локомотива", у којој је гост Тиосава Пурића и Марка Николића био психолог и путописац Вук Ристовић познат по Јутјуб каналу "Психо Вук - пут око света". 

Минхенска безбедносна конференција је ове године обележена настојањем европских земаља из атлантистичког блока да консолидују своје снаге уочи прве годишњице специјалне војне операције војске Руске Федерације у Украјини. Међутим, чини се да је главни утисак са овогодишње Конференције одсуство Русије, чиме се речи које је председник Путин упутио својим западним партнерима на Минхенској конференцији 2007. године чине још судбоноснијим.

"Унилатералне и често нелегитимне акције нису решиле ниједан проблем. Штавише, довеле су до људских трагедија и створиле нове области тензије. […] Нису нам потребни ни НАТО, нити ЕУ уместо Уједињених нација", изјавио је председник Путин те 2007. године. Значај тог говора, који је још пре петнаест година у потпуности оголио истину, јасно се разазнаје тек у светлу сукоба у Украјини.

Током Минхенске конференције, посебну су пажњу на себе скренуле западни министарке спољних послова, које су упутиле протесну ноту авганистанским властима због недозвољавања женама да врше државне функције.

Читава ситуација сведочи о "способности" западних званичника да "среде" приоритете и да се, сходно томе, суоче са бројним кризама које потресају западни блок. Кинеско присуство на Минхенској мировној конференцији је, што много говори о њеном значају – остало у сенци посете кинеског министра спољних послова Ванг Јиа Москви.

Након што су лекари оценили да је Бајден савршено физички спреман, амерички председник је отпутовао у Кијев. Ова посета сведочи о трајности британске и америчке политике у Европи која упорно истрајава на идеји о нужности раздвајања немачког и руског света. То је објавио и пољски председник Анджеј Дуда који се приликом посете председника Бајдена Варшави обавезао да ће у будућности заговарати принцип "више Америке у Европи".

Протеклу недељу је обележио и говор председника Путина, којим је најављено суспендовање учешћа у СТАРТ 2 споразуму. Аутори подкаста, Марко Николић и Тиосав Пурић, посебно су се осврнули на говор председника Путина, а нарочито на опаску руског председника о хиперлиберализацији и политичкој коректности, што нагриза и Англиканску цркву која тражи замену за молитву "Оче наш" јер није родно сензитивна.

Аутори подкаста су говорили и о цензурисању дечјих књига у Енглеској, у којима се бришу и преправљају речи као што су "отац и мајка", "дечаци и девојчице", "дебео", "црн", али и о рушењу западног канона који сведочи о немогућности Запада да се уздржи од политичке и идеолошке инструментализације уметности.

Са гостом Вуком Ристовићем, аутори су говорили о искуствима са путовања по Азији, Источној Европи и Латинској Америци и о томе зашто је Запад "досадна дестинација", квизовима и изградњи успешног Јутјуб канала.  

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова.

image