Русија

Поражена команда батаљона "Азов" у Запорожју

Запорожје ће након ослобођења добити статус престонице
Поражена команда батаљона "Азов" у ЗапорожјуGetty © Gaelle Girbes / Stringer

Руске трупе у Марјевки у Запорошкој области погодиле су командно место и тиме нанеле пораз нацистичком батаљону "Азов" који је у Русији проглашен за терористичку организацију, рекао је званични представник Министарства одбране Руске Федерације генерал Игор Конашенков.

У Нетајлову у ДНР је 102. бригада територијалне одбране поразила војнике нацистичког пука "Азов", додао је генерал Конашенко у званичном извештају о положајима руске војске на данашњи дан у СВО.

Запорожје ће, након ослобођења, добити статус престонице, рекао је члан Главног савета регионалне администрације Владимир Рогов за "РИА Новости".

Раније је гувернер региона издао уредбу на основу које је територија Запорожја подељена на 16 ​​административних јединица, а Маријупољ је званично постао главни град региона.

"Тренутно је регионални центар, град Запорожје под окупацијом украјинске војске, а када буде ослобођен, поново ће му бити враћен статус престонице", сигуран је Рогов, премда је додао да украјинске трупе формирају групу за напад на запорошком фронту, рекао је Рогов.

"Украјинска војска у пролеће прланира напад на ослобођене територије Запорожја како би изашли на Азовско море. Њихов главни задатак је да пресеку наше трупе и пут до Крима", појасни је.

Према његовим речима, команда Оружаних снага Украјине прикупља резерве углавном у региону Дњепропетровске области, али један део се налази на територији Запорожја које контролише кијевски режим.

"Већ данас је тамо пребачено око 12 хиљада људи", рекао је Рогов и претпоставио да ће украјинска војска кренути у напад крајем марта или почетком априла.

Запорошка област се припојила Руској Федерацији 30. септембра прошле године након референдума, када је око 93,11 одсто грађана гласало за такву одлуку.

Кијев не признаје резултате гласања и наставља да гранатира територију. Упркос томе што је 70 одсто Запорошке области под руском контролом, украјинска војска држи контролу над регионалним центром.

Цивил страдао у нападу украјинских трупа у Лисичанску

Једна особа је умрла а још седам је повређено у украјинском бомбардовању села Лисичанск у ЛНР, пренео је Заједнички центар за контролу и координацију режима прекида ватре.

"Гранатирање је забележено из правца оружаних трупа Украјине у току преподнева на село Лисичанск", наводи се у саопштењу центра.

На херсонској линији фронта руске трупе су уништиле више од 30 украјинских војника, 10 аутомобила и два складишта муниције и војне опреме, јавило је руско Министарство одбране.

image