Британска влада против учешћа Руса и Белоруса на Олимпијским играма

Власти у Уједињеном Краљевству врше притисак на највеће спонзоре Међународног олимпијског комитета
Британска влада против учешћа Руса и Белоруса на Олимпијским играмаGetty © Paul Gilham / Staff

Британска влада је послала писмо спонзорима Олимпијских игара, позивајући их да изврше притисак на Међународни олимпијски комитет (МОК) због предлога да се дозволи спортистима из Русије и Белорусије да се такмиче на Играма у Паризу следеће године, пренели су у суботу британски медији.

МОК се суочава са све већим притисцима након што је у јануару одредио пут за такмичаре из Русије и Белорусије да се кроз азијске квалификације изборе за учешће на Олимпијским играма у Паризу, али без обележја Русије и Белорусије, пренео је Ројтерс.

Британска секретарка за културу Луси Фрејзер упутила је писмо са британским захтевима извршним директорима 13 највећих спонзора Олимпијских игара из Уједињеног Краљевства, укључујући "Кока-колу", "Самсунг" и "Визу", објашњавајући забринутост владе.

"Знамо да су спорт и политика у Русији и Белорусији у великој мери испреплетени и одлучни смо да режимима у Москви и Минску не сме бити дозвољено да користе спорт у своје пропагандне сврхе. Зато нисмо сагласни да се руским и белоруским спортистима дозволи учествују у такмичењима", написала је између осталог Фрејзерова.

Украјина је запретила бојкотом Олимпијских игара у Паризу уколико се буду такмичили руски и белоруски спортисти.