Свет

Директор светског програма за храну: Споразум о житу продужити по сваку цену

Ако се извоз из црноморских лука не настави, имаћемо масовну дестабилизацију, миграције и глад, поручио извршни директор Светског програма за храну
Директор светског програма за храну: Споразум о житу продужити по сваку ценуwww.globallookpress.com © Yulii Zozulia

Договор о извозу житарица из црноморских лука мора бити продужен по сваку цену, поручио је извршни директор Светског програма за храну Дејвид Бизли.

"Људи широм света су у великој опасности ако не обновимо иницијативу за извоз житарица из црноморских лука", упозорио је Бизли у видео снимку који је поделио на Твитеру.

"Житарице из Украјине хране око 400 милиона људи широм света. Светски програм за храну је овом иницијативом успео да допре само до 36 милиона људи. Ако се извоз не настави, имаћемо масовну дестабилизацију, миграције, глад", истакао је Бизли, додајући да је ситуација критична и угрожава цео свет.

Уговори о извозу жита из Украјине закључени су 22. јула на период од 120 дана и они регулишу извоз житарица из лука Одеса, Черноморск и Јужни које су под контролом Кијева, подсећа Ројтерс.

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је на конференцији УН о неразвијеним земљама, која се одржава у Дохи, да се Анкара ангажује да споразум који подржавају УН буде продужен.

Чавушоглу је истакао да је разговарао о напорима за продужење споразума о извозу житарица са генералним секретаром УН Антонијем Гутерешом, пренео је Ројтерс.

Русија је раније саопштила да ће пристати на продужење споразума, уколико буду узети у обзир интереси руских пољопривредних произвођача.

Руски извоз пољопривредних производа није директно на мети западних санкција, али Москва поручује да су ограничења око процедура плаћања, логистике и осигурања препрека за извоз руских житарица и ђубрива, пренео је раније ТАСС.

Осим тога, Русија је више пута упозоравала да жито не стиже до најсиромашнијих земаља, односно до оних којима је најпотребније. 

Споразум о извозу жита из Украјине преко црноморских лука постигнут је прошлог јула између Москве и Кијева, уз посредовање УН и Турске. 

Споразум је продужен у новембру прошле године и истиче 18. марта ове године, уколико се не продужи његово важење. 

image