Свет

Папа о Кијевско-печереској лаври: Монаси су ослонац народа Божјег

Молим стране укључене у рат да поштују верска места, поручио поглавар Римокатоличке цркве
Папа о Кијевско-печереској лаври: Монаси су ослонац народа Божјегwww.globallookpress.com © Stefano Costantino/Keystone Press Agency

Папа Франциско изразио је забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром позвавши стране у сукобу у Украјини да поштују верска места.

"Молим стране укључене у рат да поштују верска места. Монаси и људи који су се посветили молитви су ослонац народа Божијег без обзира на своју исповест", рекао је папа.

Подсетимо, генерални директор Националног резервата Кијевско-печерске лавре, који је подређен Министарству културе Украјине, саопштио је да монаси поменуте лавре канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) морају да напусте манастир до 29. марта због раскида закупа.

"Резерват упозорава на раскид уговора 29. марта 2023. године. У циљу спровођења поступка пријема и преноса државне имовине, манастир мора да предузме мере за ослобађање објеката и имовине који су државна својина и налазе се на нашој територији", наводи се у саопштењу објављеном на сајту манастира.

Патријарх московски и целе Русије Кирил обратио се верским вођама и међународним личностима с поруком о ситуацији око Кијевско-печерске лавре, рекавши им да "учине све могуће напоре" да спрече протеривање монаха Украјинске православне цркве из лавре и принудно затварање манастира.

"Жалосно је што се поштовање демократских норми, европски пут развоја, поштовање људских права и слобода које промовише државни врх Украјине данас газе на најужаснији начин", наводи се у поруци патријарха која је објављена на сајту Одељења цркве за везе са јавношћу Московске патријаршије.

image