Свет

Албанезе: Купили смо подморнице да парирамо све јачој Кини

Јачање кинеске војске у региону највеће је од Другог светског рата, каже аустралијски премијер
Албанезе: Купили смо подморнице да парирамо све јачој Киниwww.globallookpress.com © © Paul Hennessy

Аустралијски премијер Ентони Албанезе бранио је план земље да потроши око 244 милијарде америчких долара на куповину нуклеарних подморница после критика двојице бивших лидера земље да се ради о прескупом, исувише комплексном и могуће и за суверенитет проблематичном уговору.

Споразум је био неопходан с обзиром на јачање кинеске војске у региону, рекао је аустралијски премијер и додао да се ради о највећем јачању кинеске армије од Другог светског рата.

"Кина је променила свој став и позицију од деведесетих година прошлог века", нагласио је Албанезе, а пренео је Ројтерс.

У оквиру споразума АУКУС, како је објављено почетком ове недеље, Аустралија ће купити америчке подморнице пре него што са Великом Британијом почне са заједничком производњом нове класе ових пловила.

Двојица бивших премијера Аустралије, Малколм Турнбул и Пол Китинг критиковали су одлуку о куповини подморница, а Турнбул је навео да ће пројекат АУКУС трајати дуже и коштати више од плана да се купе француске подморнице за који је рекао да је неопрезно укинут 2021. године.

"Свако ко у овој халабуци изрази било какву забринутост због тога бива оптужен да му недостаје патриотизам", рекао је Турнбул.  

За Пола Китинга споразум АУКУС је најгора грешка у историји спољне политике још од покушаја да се уведе војни рок у Првом светском рату.  

image