Магазин

Гвинет Палтроу на мети критика - да ли "велнес" савети познатих подстичу поремећаје у исхрани

Видео холивудске флумице Гвинет Палтроу, која описује свој режим исхране (кафа за доручак, бујон за ручак и поврће за вечеру), привукао је много пажње на друштвеним мрежама. Многи се буне да "здрав" стил живота глумице не би требало да се рекламира.
Гвинет Палтроу на мети критика - да ли "велнес" савети познатих подстичу поремећаје у исхрани© Pexels/Karolina Grabowska

Глумица је поделила своју дневну рутину вежбања и исхране на подкасту, који је касније био објављен на ТикТок, описујући да обраћа пажњу на детоксикацију, примењује фастинг, пије кафу за доручак, једе супу за ручак и воли да вечера поврће. Уз то, труди се да сат времена дневно издвоји време за вежбање, било да је то шетња или пилатес. У другом клипу говори како обожава да прима витаминске инфузије, јер се после њих осећа "веома добро".

Палтроу је више пута била критикована од стране јавности када би отворено разговарала о својим дијететским навикама, а исто се догодило и овај пут. Оба ТикТок видеа имају на хиљаде коментара и корисници деле своја мишљења о стриктном режиму звезде.

"Да ли је изгладњивање нови велнес тренд?"

"Зашто јој треба 'детокс' ако ништа не једе?"

"Постављање оваквог клипа промовише поремећаје у исхрани... Кафа и бујон од костију нису замена за храну."

"Можда јој не би требало толико витаминске инфузије када би више јела."

Скоро сви коментари се слажу да видео клип приказује симптоме поремећаја у исхрани као пожељне велнес циљеве. Поједини корисници пишу да им је драго што се колективна свест по питању дијета и мршављења мења, као и да рекламирање режима попут оног који Палтроу примењује није добро за физичко, али ни ментално здравље.

Међутим, јавили су се и они који разумеју ову тежњу за витким изгедом и младошћу, па је једна ТикТок корисница, која је у истим годинама као глумица, направила сопствени клип као одговор на бројне критике наведеног режима. Објаснила је да жене, поготово у менопаузи, могу имати велике проблеме са тежином. Холивудске звезде осећају посебан друштвени притисак да остану витке, поготово оне које су биле познате деведесетих година (када је хероин шик био на врху). Додаје да, у случају да славне личности одлуче да природно старе и "прихвате себе онаквим какве јесу", добијају жестоке увреде и осуде јавности због физичког изгледа, тако да многи имају потребу да одржавају строге режиме.

Обе стране имају валидне аргументе - екстремне дијете не би требало да буду једини одговор за мршављење, поготово не без надзора фитнес и дијететских стручњака. С друге стране, велики притисак које жене осећају да остану витке се не може занемарити, а чак и када то покушавају да раде (као Гвинет), многи и даље коментаришу њен физички изглед на негативан начин. Коментари описују да, иако се Палтроу труди да остане витка, изгледа "старо и болесно".

Другим речима, немогуће је побећи од критика и због тога је најважније обраћати пажњу на сопствено здравље, које би требало да увек буде приоритет. У случају да постоји жеља за мењањем физичког изгледа кроз нови режим исхране и фитнес рутине, најбоље је тражити стручњака који ће уделити савете који одговарају појединцу и не доводе здравље у опасност.

image