Свет

Бела кућа: Мир у Украјини би сада била погрешна ствар

Вашингтон директно признао да за сада не жели мир у Украјини, већ да се тамо залажу за то да се конфликт продужи, упркос многобројним изјавама америчких званичника којима се, наводно, тврди супротно и за продужетак конфликта оптужује једна страна - Русија
Бела кућа: Мир у Украјини би сада била погрешна стварwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - Cnp

Представник Беле куће Џон Кирби поручио је данас да Сједињене Америчке Државе сматрају да би успостављање мира у Украјини у овом тренутку било погрешно, јер то није у складу са Повељом Уједињених нација. 

"Према нашој оцени, примирје у овом тренутку би било још један пример нарушавања Повеље УН-а од стране Русије", изјавио је Кирби.

Ипак, право питање је да ли је овај дипломата свестан да је овим јавно признао да САД, тренутно, не желе мир, упркос порукама америчких медија и званичника да је за продужетак сукоба крив искључиво руски председник Владимир Путин.

Коментаришући раније предложени мировни план, који је изложила кинеска страна, Кирби је појаснио да би мир значио да ће Русија задржати под својом контролом све области које је већ заузела, чиме би се Москви "заправо дозволило да још више ојача своје позиције у Украјини и прегрупише своје снаге". 

"У Вашингтону не сматрамо да би ово довело до дуготрајног и праведног мира", рекао је овај истакнути званичник, а затим додао да "да би мир био праведан и дуго трајао он не може бити једностран, већ мора да садржи и ставке које би биле у интересу Украјине како би га она прихватила". 

Кирби: Руско ограничење летења над Црним морем незаконито

Џон Кирби је данас такође истакао да Вашингтон сматра руске ваздушне рестрикције изнад црног мора незаконитим те да их се неће придржавати.

Москва је претходно изјавила да је амерички дрон који се у уторак срушио изнад Црног мора да је прекршио забрану летења у том региону.

"Могу да говоре шта желе... о ограничењима. Ми их не спроводимо. Она су незаконита", рекао је Кирби.

Он је поновио да САД намеравају да наставе да лете у тој области.

Министарство одбране Русије саопштило је да је 14. марта ујутру амерички дрон МК-9 са искљученим транспондерима нарушио границе подручја привременог режима за коришћење ваздушног простора изнад Црног мора. 

Дрон се кретао ка руској граници на Криму, а руски борбени авиони су подигнути у ваздух да би идентификовали уљеза.

Услед оштрог маневрисања, дрон је ушао у неконтролисани лет уз губитак висине и пао у воду, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране. 

Руски ловци нису ступили у контакт са дроном, нису користили ваздушно-десантно оружје и безбедно су се вратили на свој матични аеродром, истакло је руско Министарство одбране.

image