Србија и Балкан

ЕУ објавила документ договорен у Охриду: Хитно формирање ЗСО и поштовање свих чланова споразума

"Косово" и Србија примиле су к знању да свако непоштовање обавеза из споразума, анекса или претходних споразума може имати директне негативне последице по њихово приступање ЕУ и по питању финансијске помоћи ЕУ, наводи се у тексту
ЕУ објавила документ договорен у Охриду: Хитно формирање ЗСО  и поштовање свих чланова споразума© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Србија и "Косово" у потпуности се обавезују да ће поштовати све чланове споразума и овог анекса, и спровести све своје обавезе које произилазе из споразума и овог анекса експедитивно и у доброј вери, наводи се у "Имплементационом анексу споразума о путу нормализације односа између 'Косова' и Србије", документу око којег су се јуче на Охриду усагласили Београд и Приштина.

Документ је објавила Европска служба за спољне послове на свом сајту, а претходно су га обелоданили поједини београдски медији.

Председник Србије Александар Вучић данас ће у обраћању јавности представити грађанима имплементациони план споразума за који је рекао да је на јучерашњим разговорима постигнут договор у неколико тачака.

Како се додаје, стране такође примају к знању да ће посредник, ЕУ, одмах након усвајања споразума и овог анекса започети процес промене мерила за Поглавље 35 за Србију како би се рефлектовале нове обавезе које проистичу из споразума и овог анекса.

Стране су сагласне да хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, пише у документу.

"Да би се применио члан 7, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдио ЕУ посредник", наводи се у тачки која се односи на приоритетно формирање Заједнице српских општина.

Такође, стране су сагласне да у року од 30 дана успоставе Заједнички одбор за мониторинг,  којим председава ЕУ, а спровођење свих одредби надгледаће Заједнички одбор за праћење, предвиђено је у документу.

Додаје се и да ће ЕУ организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се успоставио инвестициони и финансијски пакет помоћи за "Косово" и Србију, али она неће бити додељена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе споразума у ​​потпуности спроведене.

"Косово и Србија се слажу да ће све тачке спроводити независно један од другог. Косово и Србија се слажу да неће блокирати примену ниједног члана (тачке). Све дискусије у вези са имплементацијом споразума одвијаће се у оквиру дијалога који води ЕУ", наводи се у документу.

На крају се додаје да су "Косово" и Србија примили к знању да свако непоштовање својих обавеза из споразума, овог анекса или претходних споразума о дијалогу може имати "директне негативне последице по њихове процесе приступања ЕУ и по питању финансијске помоћи коју добијају од ЕУ".

image