Свет

Ново откриће Симора Херша: Шолц и Бајден осмислили заташкавање случаја Северни ток

Двојица лидера ангажовали су обавештајце како би осмислили другу верзију догађаја и смирили јавност, тврди чувени новинар
Ново откриће Симора Херша: Шолц и Бајден осмислили заташкавање случаја Северни ток© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Немачки канцелар Олаф Шолц дискутовао је са Бајденом о саботажи Северног тока за време своје посете Сједињеним Државама и покушао да заташка причу, тврди амерички новинар Симор Херш који је пре шест недеља објавио текст у коме је за диверзију гасовода оптужио америчку администрацију.

Херш је, наиме, навео да је председник САД Џозеф Бајден имао осамдесетоминутни састанак са Шолцом - и то без сведока, током кога се, како му је саопштио упућени извор, причало баш о диверзији на гасоводу.

"Почетком марта, председник Бајден је у Вашингтону угостио немачког канцелара Олафа Шолца. Путовање је укључивало само два јавна догађаја, кратку размену комплимената између Бајдена и Шолца пред новинарима Беле куће, без дозвољених питања и интервју за Си-Ен-Ен са Шолцом, који се није дотакао навода о гасоводу", описао је Херш.

Канцелар је, наиме, долетео у Вашингтон без представника немачке штампе у авиону, а уз то није била заказана званична вечера, нити су два светска лидера одржала конференцију за штампу што се, како је приметио Херш, рутински догађа након таквих састанака.

"Од тада није било изјава или писаних саопштења ни једне, ни друге владе, али ми је неко ко има приступ дипломатским обавештајним подацима рекао да је било дискусије о уништењу гасовода и да су, као резултат тога, одређени елементи у ЦИА су замољени да у сарадњи са немачким обавештајним службама припреме причу која би америчкој и немачкој штампи обезбедила алтернативну верзију о томе како је уништен Северни ток 2", навео је Херш на свом блогу.

Убрзо затим, "Њујорк тајмс" је објавио причу да је за диверзију одговорна "проукрајинска група".

Оба руска гасовода постављена на дну Балтичког мора, Северни ток 1 и 2 уништена су у експлозији.

Шведска, Данска и Немачка воде истраге, али још нису дошле до конкретних резултата. Кремљ је то оценио као акт међународног тероризма.

Херш је за Си-Си-Ти-Ву њуз оценио да се Бајден одлучио на диверзију гасовода Северни ток због пораза украјинских снага на фронту.

"Крајем септембра Бајден је из мени непознатих разлога донео ту одлуку. Највероватније су га неуспеси Украјине на фронту натерали да се забрине због даљег финансирања конфликта са стране Запада, посебно Немачке", навео је.

При томе, према његовом мишљењу, верзија о "групи Украјинаца са лажним пасошима и изнајмљеним бродом за милион долара" који наводно стоје иза диверзије, како пишу западни медији, је неутемељена.

"Заиста верујете да је са лажним пасошем могуће тако нешто урадити? Та прича је смешна, али им није сметало да је објаве. И верзија је на крају отпала, мада је Бела кућа, како ми се чини, полагала на њу велике наде", рекао је Херш.

image